El Ministeri de Foment aplicarà un augment del 7,5% en els peatges de l'AP-7 i l'AP-2 a Catalunya a partir de la mitjanit d'aquest dissabte a diumenge, segons van confirmar fonts pròximes al ministeri.

Així mateix, aquest 7,5% es traduirà en un 10% en aquestes autopistes a partir de setembre i com a conseqüència de l'augment de l'IVA aprovat per l'Executiu de Mariano Rajoy.

La mesura possiblement no serà ben rebuda per Catalunya, ja que augmentarà la sensació de greuge comparatiu en matèria de peatges que els catalans tenen en relació amb el conjunt de l'Estat i que ha alimentat el moviment #novullpagar.

El juny, Abertis Autopistes, la principal concessionària d'autopistes a Catalunya, va xifrar l'impacte econòmic d'aquesta campanya antipeatges, amb el suport de SI i ERC i que ja ha organitzat tres convocatòries d'impagament, en 180.000 euros, amb 59.996 casos d'impagament.

El grup concessionari ha registrat fins al juny una mitjana de 500 casos d'impagament els dies laborables, si bé aquesta xifra es dobla els caps de setmana, i 25.000 usuaris han passat la barrera sense pagar, dels quals 10.000 són reincidents.

Recentment, el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Lluís Recoder, va criticar les últimes mesures impulsades pel Govern en matèria de transport i infraestructures.

Així, va lamentar la desaparició de les bonificacions per a peatges que aportava l'Estat, valorades en uns 20 milions anuals, amb la qual cosa "el dèficit fiscal de Catalunya s'agreuja de manera notable", ja que les de 2011 encara no s'han pagat.

També va advertir que podria modificar les bonificacions dels peatges que, des de principis d'any, s'apliquen per recurrència, alta ocupació i eficiència energètica dels vehicles si Foment no salda el deute que té amb Catalunya.