Un jutge de Girona ha condemnat Catalunya Caixa a retornar a una clienta tots aquells diners que, sense ser-ne conscient, havia invertit en participacions preferents de l'entitat. És la segona sentència de tot l'Estat i la primera a Catalunya en la qual la justícia obliga una entitat financera a retornar una inversió per haver-la col·locat en un producte comercialitzat de forma irregular.

En aquest cas, Catalunya Caixa haurà de tornar 6.000 euros més interessos a la seva clienta, a més de fer-se càrrec de les costes processals. L'entitat va acceptar la seva responsabilitat acceptant la demanda, així que el judici no es va arribar ni a celebrar.

Els fets es remunten al 23 de febrer de 2010, quan, segons l'afectada, va anar a la seva oficina per a una operació de finançament per a l'adquisició d'un vehicle. "Guiada per les convincents recomanacions d'un treballador de la sucursal va accedir a ordenar la compra de 6 participacions preferents per un import de 6.000 euros", van explicar els seus advocats, Antoni Blanch i Andrés Ruiz.

Afegeixen que "l'empleat de banca va presentar-li les participacions preferents com un producte similar a un dipòsit a termini, amb el capital i interessos garantits i amb liquiditat immediata. Totes aquestes característiques, falses i contràries a la veritable naturalesa de les preferents, van conduir l'afectada a considerar aquest producte financer com a convenient i avantatjós pels seus interessos".

Però mesos més tard, arran dels primers casos d'irregularitats en preferents que començaven a aparèixer en els mitjans de comunicació, aquesta clienta va comprovar que tot el que se li havia dit era fals: Els diners invertits en preferents no es podien recuperar i l'entitat tampoc se'n feia càrrec.

A partir d'aquell moment, va intentar fer tot el possible per recuperar els seus diners. Primer verbalment i després amb una reclamació prèvia que va redactar ella mateixa.

Davant la negativa de l'entitat, va contactar amb els advocats Antoni Blanch i Andrés Ruiz, creadors de la Plataforma pels Afectats de les Participacions Preferents de Girona.

Van ser ells qui van interposar una demanda als jutjats sol·licitant la nul·litat de l'ordre de compra de les participacions preferents basant-se en l'existència d'un error en el consentiment de l'afectada en el moment de subscriure l'adquisició. Aquest error tenia el seu origen en la falsa informació proporcionada moments abans de signar el document de compra i que va acabar provocant que la reclamant contractés un producte financer complex i d'alt risc sense saber-ho.

En la seva sentència, el jutge Gonzalo Ferrer, no entra en el fons de la qüestió perquè Catalunya Caixa va acceptar la demanda. No obstant això, constata la "mala fe" de l'entitat financera, per haver fet "cas omís" a les peticions prèvies de la clienta, obligant-la "a suportar unes despeses que, d'altra forma, haurien estat innecessàries".

Els advocats del cas estan convençuts que aquesta sentència encoratjarà els afectats i els farà veure que és perfectament possible recuperar els seus estalvis. De moment, ells ja han presentat més de deu demandes per comercialització irregular de participacions preferents.

Tot i això, Antoni Blanch admet que molts afectats dubten a l'hora de presentar la demanda, perquè en el cas que no fructifiqui han de pagar les despeses judicials de l'entitat financera.

Tot i això, recorda que el Govern no està donant solucions als afectats per aquest producte, i que les solucions que ofereixen la majoria d'entitats són molt poc favorables als interessos dels estalviadors.

Catalunya Caixa està pendent de resoldre el seu futur després que el Govern decidís ajornar el seu procés de privatització. Aquesta situació fa que, de moment, sigui inviable donar una sortida als clients que van contractar participacions preferents de l'entitat -en van comercialitzar uns 500 milions d'euros-. Des de l'entitat, confien que, un cop es completi aquest procés de venda, i com ha passat amb la majoria entitats en la seva situació, s'ofereixi una opció de bescanvi als posseïdors d'aquest producte.