Les llistes del Servei d'Ocupació de Catalunya a Girona s'han reduït de 1.190 aturats el mes de juliol, un dels mesos en què tradicionalment més cau la desocupació degut a la contractació de les empreses turístiques. Amb un descens de 2,2% respecte al juny, Girona es converteix en la demarcació catalana on més ha caigut l'atur i acumula el cinquè descens mensual consecutiu situant el total de desocupats a la demarcació en 52.134 persones, un nivell anterior al setembre de 2011.

Malgrat els últims descensos de l'atur, el mercat de treball gironí continua en hores baixes ja que en termes anuals la desocupació ha crescut un 5,6% amb 2.764 persones més inscrites a les oficines d'ocupació respecte el juliol del 2011. Al conjunt de Catalunya, l'atur baixa el juliol de 784 persones, un 0,13%, i situa la xifra total en 614.792 desocupats. També en aquí s'acumulen cinc mesos seguits de davallada. Al conjunt de l'Estat l'atur disminueix de 27.814 persones respecte el juny (0,6%) i situa el total de desocupats en 4.587.455 persones, acumula quatre mesos consecutius de caigudes.

De les dades del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social es pot observar que l'atur a la província de Girona cau en tots els sectors, sobretot als serveis (-874 persones) i el col·lectiu de persones sense feina anterior (-191 persones). En la resta de sectors, la davallada del nombre de desocupats és més discreta.

Pel que fa al volum total de desocupats, el sector serveis continua liderant el nombre d'aturats a la demarcació (30.087) per davant de la construcció (10.576), la indústria (6.975) i l'agricultura (1.505). Per sexes, l'atur masculí a la demarcació se situa en 27.981 persones, un 2,07 per cent menys que el juny; i el femení en 24.153 persones, el que representa un retrocés del 2,42 per cent respecte el mes anterior.

Finalment, l'atur juvenil també ha retrocedit a la demarcació durant el setè més de l'any. El nombre de treballadors menors de 25 anys sense feina a la demarcació s'ha reduït en un 10,57 per cent.

Creix la contractació

Durant el mes de juliol ha crescut la contractació a la província de Girona. No obstant nou de cada deu d'aquests nous contractes són temporals, la majoria de només un mes de durada -ja que s'han firmat en el sector turístic-, assegura UGT. Segons les dades del ministeri d'Ocupació, a la demarcació de Girona la contractació ha augmentat el juliol un 19,94% respecte el juny. En total es van signar 25.629 contractes, 4.261 més que el mes anterior.

L'elevada contractació temporal preocupa als sindicats. UGT i CCOO de Catalunya van lamentar ahir l'escassa caiguda de la taxa d'atur en el conjunt de Catalunya durant juliol i van sol·licitar la pròrroga del programa Prepara, que finalitza l'agost, davant de l'increment de persones que han finalitzat aquesta prestació econòmica per desocupació.

En sengles comunicats, els sindicats van reiterar que, si durant la temporada d'estiu, la taxa d'atur cau en 784 persones, es desprèn com la reforma laboral plantejada pel Govern espanyol no ha contribuït en la reducció de l'atur i segueix penalitzant les dones i els joves.

Per la seva banda, la patronal Pimec va valorar "de manera negativa l'increment interanual del nom d'aturats", tot i que juliol ha estat el cinquè mes consecutiu en què s'ha registrat un descens de l'esmentada taxa. La secretària d'Ocupació i Relacions Laborals de la Generalitat, Esther Sánchez, va considerar que el descens de l'atur registrat el juliol era positiu però va puntualitzar: "No permet dir que estiguem davant d'una tendència de recuperació". A més va admetre que els indicadors més rellevnts que mesuren l'estat del mercat laboral "no són bons".