Els ingressos procedents de l'IVA van disminuir més del 20 % a Extremadura, Múrcia, La Rioja i Castella i Lleó durant la primera meitat de l'any, fet que suposa duplicar el ritme de caiguda de la mitjana estatal, segons l'informe de recaptació de l'Agència Tributària (AEAT) de juny.

En un context de recessió, amb l'economia caient el 0,4 % en el segon trimestre i el consum privat a la baixa, els ingressos totals que provenen de l'IVA han disminuït un 10 % entre gener i juny respecte del mateix període de l'any anterior, fins als 24.100 milions d'euros.

Juntament amb l'IVA, l'altre impost que constitueix la principal font d'ingressos de l'Estat és l'IRPF, la recaptació del qual ha augmentat l'1,9 % en el primer semestre, fins a 32.912 milions, com a conseqüència de l'increment que va entrar en vigor el febrer. Sense tenir en compte l'impacte d'aquesta pujada, les retencions del treball haurien caigut el 3,3 %, en sintonia amb la caiguda registrada pels salaris.

Per comunitats autònomes, la recaptació només ha pujat a Madrid, País Basc, Galícia i Aragó, mentre que ha baixat a la resta, encara que de manera més forta a Cantàbria, Múrcia i Castella i Lleó.

Pel que fa referència als ingressos per IVA, l'AEAT apunta que s'està produint una "significativa" reducció del ritme de caiguda, i espera que aquesta tendència s'estengui als propers mesos. A això contribuirà la pujada des de setembre de l'IVA -del 18 al 21 % per al tipus general i del 8 al 10 % per al reduït-, amb la qual cosa l'Executiu espera recaptar 2.300 milions addicionals.

L'AEAT explica que els ingressos per aquest impost indirecte van mostrar un dinamisme més gran el 2011, fet que afecta negativament la comparació interanual amb aquest any.

Les autonomies on més han caigut els ingressos per IVA estan entre les que menys recapten, mentre que a la Comunitat de Madrid, que aglutina gairebé la meitat del total, la disminució ha estat inferior (5,5 %).

Cal destacar l'evolució de la recaptació a Canàries -que en lloc d'IVA té l'Impost General Indirecte Canari (IGIC)-, on els ingressos s'han multiplicat més de cinquanta vegades en el primer semestre. Al País Basc els ingressos han crescut el 16 %, mentre que a Navarra el saldo és negatiu, a causa que les devolucions.