Un total de 37 empreses i persones s'han declarat en concurs de creditors a la província de Girona en el segon trimestre de l'any, amb un augment del 2,78% respecte al mateix període de l'any anterior. Aquesta xifra marca un nou rècord històric. Mai s'havien registrat tantes insolvències en un trimestre a la demarcació com fins ara. Almenys des que l'Institut Nacional d'Estadística (INE) va començar a calcular aquesta sèrie històrica l'any 2004. Segons les últimes dades publicades, la xifra d'empreses gironines insolvents ha augmentat un 20 per cent entre ?abril i juny arribant a les 36, mentre que el nombre de persones físiques que s'han declarat en concurs de creditors ha caigut un 83,3 per cent respecte a l'any passat. Entre els mesos d'abril i juny de 2012 només una persona s'ha inscrit "en fallida" a la província de Girona mentre que en el mateix període de l'any passat, la xifra va ascendir a sis. Dels 37 concursos presentats a Girona, 36 han estat voluntaris, mentre que només 1 ha estat de caràcter necessari, és a dir, presentat a instàncies dels propis creditors, segons dades de l'INE.

Els efectes de la crisi econòmica no són exclusius de la província de Girona. Un total de 478 empreses i persones s'han declarat en concurs de creditors en el segon trimestre de l'any en el conjunt de Catalunya, fet que suposa el 21 per cent dels 2.272 procediments iniciats en el conjunt d'Espanya, un 28,6% més que en el mateix període de l'any anterior. El nombre de concursos de creditors s'ha incrementat substancialment durant els dos primers trimestres d'aquest any a Catalunya, cosa que s'ha traduït en què el nombre de suspensió de pagaments que s'han registrat a Catalunya sigui la més alta fins ara comptabilitzada des del 2004, quan l'INE té recollides les sèries històriques.

El nombre d'aquest primer semestre és superior fins i tot el pitjor moment de la crisi econòmica del primer i segon trimestre del 2009, quan a Catalunya el nombre de suspensions de pagaments va ser de 846, contra els 973 expedients que s'acumulen aquest primer semestre. Mentre que al conjunt de l'estat espanyol la xifra de concursos de creditors d'aquest segon trimestre és la més alta des del 2004, a Catalunya el nombre de concursos de creditors va ser superior el primer trimestre, amb 495 expedients. D'altra banda, una altra diferència de comportament dels expedients de l'antiga de suspensió de pagaments entre Catalunya i la resta de l'Estat és que mentre que en el conjunt de l'Estat espanyol el sector de la construcció i de promoció immobiliari segueix protagonitzant el major nombre de concursos de creditors, en el cas de Catalunya les empreses del sector del comerç, sense tenir en compte les empreses auxiliars de la construcció, són les que lideren la presentació d'expedients de concursos de creditors. Així, dels 478 expedients que s'han presentat a Catalunya, 441 corresponen a expedients d'empreses i la resta a persones físiques. D'aquests 441 concursos, 87 corresponen a empreses del sector del comerç, el 20%, 79 a empreses industrials, el 18%, i 70 a empreses immobiliàries. Tot i això, si se sumen les empreses auxiliars del sector de la construcció, el sector de la construcció segueix liderant amb 115 empreses el nombre d'expedients de concursos de creditors, el 26% del total, cinc punts per sota del registre d'aquest sector en el conjunt de l'Estat.

A l'Estat espanyol, el sector de la construcció protagonitza el major nombre de concursos de creditors, amb 625 expedients, el 31% del total. En un segon terme està el sector industrial, amb 371 concursos, el 18%, i el sector del comerç amb 352 expedients, el 17%. L'INE afirma que el 69% de les empreses concursades es troba en el tram més baix del volum de facturació, fins dos milions d'euros, i la majoria són empreses sota la figura de responsabilitat limitada. Per dimensió, la majoria de les empreses que van optar a presentar un concurs de creditors el segon trimestre a l'Estat tenien menys de cinc empleats, el 30% del total.