Jornada d'optimisme als mercats. La borsa espanyola es va disparar ahir un 4,41 per cent mentre el mercat de deute va continuar amb la recuperació iniciada divendres. El principal indicador de la borsa espanyola, l'IBEX 35, va recuperar els 7.000 punts per primera vegada des del 4 de juliol després de revaloritzar-se un 4,41 % a la sessió, que s'uneix al 6 per cent que va pujar divendres. Així, l'IBEX acabava la jornada en 7.054 punts, amb una caiguda anual del 17,66 per cent, després d'haver estat interromput durant gairebé cinc hores per un problema en el Sistema d'Interconnexió Borsària (SIBE), un dels més grans registrats per la borsa espanyola des de la seva informatització el 1989.

L'operador de la borsa, Borses i Mercats Espanyols (BME), va suspendre a les 10.05 hores la cotització de les quatre places espanyoles -Madrid, Barcelona, València i Bilbao-, que no van tornar a marcar preus fins a les 14.50 hores, després d'un període de subhasta de gairebé quatre hores. Al tancament de la sessió, la rendibilitat del bo espanyol a deu anys baixava fins al 6,74 %, fet que relaxava la prima de risc -que mesura l'interès addicional que demanen els inversors per comprar deute nacional en lloc d'alemany- fins als 534 punts bàsics, 9 menys que la vigília. Al marge dels problemes tècnics, agost és un mes amb poc volum de negociació, fet que afavoreix que es registrin grans fluctuacions en els indicadors amb operacions relativament petites.

Segons els analistes, l'optimisme d'ahir està relacionat amb la confiança del mercat que el Banc Central Europeu (BCE) utilitzi d'alguna manera els fons de rescat per alleujar la pressió sobre el deute sobirà, malgrat que això implicaria una petició expressa d'ajuda. El president del Govern, Mariano Rajoy, va defensar divendres passat que la decisió d'acudir o no als fons de rescat perquè comprin deute no està presa i que, en qualsevol cas, dependrà dels detalls del programa. L'equip d'estratègia de Self Bank va assenyalar que el mercat ja assumeix que es produirà aquesta petició, de la mateixa manera que el president de Renta 4, Juan Carlos Ureta, qui va assegurar que la "idea d'un rescat no convencional" per a Espanya havia començat a instal·lar-se "com una expectativa força probable per a la tardor".

Els analistes de Barclays confien que les paraules del president del BCE, Mario Draghi, en no descartar la intervenció, han donat al deute dels països perifèrics "una mica de temps" per recuperar-se, encara que adverteixen d'un repunt en la prima de risc si es demana l'ajuda i hi ha "resistència" a les retallades. D'altra banda, els experts de Bankinter preveuen que la "pressió" sobre els bons perifèrics continuï a causa de "l'absència d'actuació per part del BCE", encara que no s'atreveixen a "descartar cap desenllaç" en les circumstàncies actuals. En aquest context i davant la negativa d'Alemanya que el BCE compri deute sobirà, el primer ministre italià, Mario Monti, ha reclamat més "marge de maniobra" i "suport moral" per part de la resta de països de la zona de l'euro perquè les reformes tinguin èxit.

Amb l'euro a l'alça i Wall Street en positiu, totes les grans places europees van acabar en positiu: Milà va pujar un 1,54 %; París, un 0,81 %; Frankfurt, un 0,77 %, i Londres, un 0,37 %. En la sessió van destacar els avenços de Repsol (9,27 %), Mapfre (8,17 %) i Iberdrola (8,04 %) mentre només tres valors acabaven en negatiu: CaixaBank (-3,29 %), Técnicas Reunidas (-2,41 %) i Grifols (-0,58 %). Pel que fa a la resta de grans valors, Telefónica va repuntar un 4,81 %; BBVA, un 4,51 %, i Inditex, un 3,82 %.

La trucada

El president del Govern, Mariano Rajoy, va mantenir una conversa telefònica de "mitja hora" amb el president dels Estats Units, Barack Obama, en la qual van analitzar la situació econòmica d'Espanya, de la Unió Europea i a tot el món. Segons que va informar Moncloa en un comunicat, el cap de l'Executiu va rebre la trucada del president Obama al voltant de tres quarts de cinc de la tarda i va estar al telèfon "durant mitja hora", parlant sobre "diferents qüestions relatives a les relacions bilaterals". Fonts governamentals van explicar que la setmana passada es va acordar, a través dels gabinets dels dos líders, que tots dos mantindrien una conversa telefònica aquests dies. Obama i Rajoy van analitzar la situació econòmica a Espanya, a la Unió Europea, i a tot el món i van "contrastar la situació dels mercats". Segons indica la nota, el cap de l'Executiu va subratllar davant Obama "els esforços" que estaven realitzant "el Govern i els espanyols per reduir el dèficit públic i desenvolupar un programa ambiciós de reformes estructurals". El president dels EUA, que aspira a ser reelegit en el comicis de novembre, ha manifestat diverses vegades la seva preocupació per la crisi de deutes sobirans a la UE i, en particular, per la persecució dels mercats a les economies d'Espanya i Itàlia. "Si una companyia fa fallida a París o a Madrid, això significa menys negoci a Pittsburgh o a Milwaukee", va avisar Obama en la passada cimera del G-8.