El Ministeri d'Economia ultima amb Brussel·les una "injecció urgent" a Bankia que reforci el capital de l'entitat nacionalitzada, encara que la quantitat i el termini encara no estan definits, segons que van informar fonts del departament liderat per Luis de Guindos. Les mateixes fonts van explicar que el primer tram de l'ajuda financera a la banca espanyola procedent de la Unió Europea, al voltant de 30.000 milions d'euros del total de 100.000 milions d'euros, està disponible per cobrir eventuals necessitats de capital abans que es publiquin les proves de resistència a finals de setembre.

L'objectiu d'Economia passa per negociar primer amb Brussel·les una injecció de capital en Bankia, que segons el seu president José Ignacio Goirigolzarri, necessita 19.000 milions. Una vegada concretada aquesta quantia, es procediria a reforçar el capital de la resta d'entitats nacionalitzades: Novagalicia, Catalunya Caixa i Banc de València. Fonts de Bankia van preferir no fer comentaris sobre això, ja que es tracta d'una negociació entre el Ministeri d'Economia i Brussel·les. Segons informa el diari Cinco Días en la seva edició digital, la intenció del Govern és facilitar aquest mateix mes a les caixes nacionalitzades els 30.000 milions d'euros del primer tram del rescat bancari.

El passat 27 de juliol, el secretari d'Estat d'Economia i Suport a l'Empresa, Fernando Jiménez Latorre, va confirmar que Bankia rebrà "una important injecció de capital" en els pròxims dies procedent del primer tram del rescat europeu per al sistema financer espanyol.

Resposta dels mercats

Els títols de Bankia han tornat a recuperar la referència d'un euro al tancament de mercat després de gairebé dos mesos per sota d'aquest valor, a l'anotar-se una pujada del 6,93 per cent, la segona més gran de la sessió d'ahir. En concret, Bankia va situar el preu de la seva acció en 1,019 euros, amb el que va superar la referència de l'euro per primera vegada des del passat 13 de juny, quan va marcar 1,015 euros. Mentrestant, l'Ibex 35 es va anotar una pujada del 2,23%, fins a aconseguir els 7.200 punts, i va sumar una revaloració del 13% després del "gerro d'aigua freda" del BCE.

D'altra banda, la citació dels imputats pel cas Bankia, entre els quals es troba l'expresident de l'entitat Rodrigo Rato, s'endarrerirà fins al mes de setembre per les vacances, segons que van assegurar fonts jurídiques.

Aquestes fonts van indicar que el jutge Fernando Andreu, encarregat del cas, no té previst practicar cap diligència d'urgència, per la qual cosa s'endarrereixen fins a setembre tant les citacions com la resolució del recurs presentat per UPyD per insistir en la intervenció judicial de Bankia i la seva matriu, BFA. Fins el moment només s'ha celebrat una vista per aquest cas, en la que es va prendre declaració al representant judicial de les entitats per decidir si els gestors havien de ser substituïts, com defensava l'acusació, un factor que finalment va ser rebutjat.

El passat mes de juny, UPyD va presentar una querella d'acció popular contra tots els consellers de Bankia i BFA en el moment de la sortida a borsa de la primera, a la qual posteriorment es va sumar el moviment 15M. El jutge Andreu va admetre a tràmit la querella, amb el que l'Audiència Nacional imputava als expresidents de Bankia i Bancaixa, Rodrigo Rato i José Luis Olivas, respectivament, a l'exministre popular i conseller a l'entitat Àngel Acebes i a una trentena d'exconsellers del grup i la seva matriu, BFA. 9