L'empresa Vergés, amb seu a Tortellà (Garrotxa), ha engegat un pla estratègic a dos anys per incrementar vendes a l'exterior. Actualment, la firma ja té presència a França -sobretot, al sud- i ara vol estendre's a altres països europeus (com Alemanya i Anglaterra) i al nord d'Àfrica. L'empresa fa més de 40 anys que fabrica cadires i taules per a hostaleria, i aquest 2012 ha ampliat l'activitat amb mobiliari per a habitacions d'hotel. Amb el nou pla estratègic, Vergés vol incrementar un 25% la facturació. Un dels accionistes, Esteve Vergés, assegura que l'única via passa pels mercats exteriors, perquè les vendes a Catalunya i a l'Estat han caigut més d'un 20% d'ençà que va començar la crisi.

Vergés compta amb una planta de 8.000 metres quadrats a la zona industrial de Tortellà. Creada l'any 1970, l'empresa s'ha especialitzat a fabricar cadires i tota mena de mobiliari (com ara taules o barres de bar) per al sector de l'hostaleria.

La part de producció es divideix en tres seccions diferenciades: fusteria (on es munten les estructures), pintura i entapissats. Anualment, d'aquestes instal·lacions solen sortir entre 45.000 i 50.000 unitats que porten el segell de Vergés.

Segons indica un dels propietaris, Esteve Vergés, per vèncer la competència en el sector, l'empresa ha apostat per especialitzar-se. "No hem entrat a competir amb el producte de baix cost", precisa. Per això, si cal, els seus operaris es desplacen arreu (aquesta mateixa setmana han anat fins a París) per equipar els establiments.

La majoria de les vendes de Vergés es fan a Catalunya (un 40%). I el 60% restant, es divideix a parts iguals entre l'estat espanyol i França. Sobretot, en aquest darrer estat, en els darrers sis anys Vergés ha portat a terme projectes a tota l'àrea sud, tot i que també n'ha fet a Lió, a París o -fins i tot- a Normandia.

Europa i el nord d'Àfrica

Ara, però, la firma de Tortellà vol capgirar aquests percentatges, i incrementar les vendes a l'exterior. Per això, aquest 2012, Vergés ha engegat un pla estratègic que aposta clarament per a l'exportació.

"Aquest camí i les vendes a través d'Internet són les sortides que ens queden, perquè els mercats interns estan estancats", indica Esteve Vergés. I hi afegeix: "S'ha de tenir en compte que, d'ençà de l'inici de la crisi, les nostres vendes a Catalunya i a l'estat espanyol han baixat fins a un 25%".

El pla estratègic s'ha fet a dos anys vista (acabarà a principis del 2014) i té dos eixos bàsics. Per una banda, consolidar la presència de Vergés a França i estendre's a altres països d'Europa (sobretot, Alemanya i Anglaterra). I per l'altra banda, ja de cares al 2013, intentar obrir mercat al nord d'Àfrica (Marroc i Algèria).

En paral·lel a l'increment d'exportacions, l'empresa garrotxina també ha ampliat l'activitat amb una nova línia de mobiliari per a habitacions d'hotel. "Estem intentant que els nostres clients deixin de veure'ns només com a fabricants de cadires, sinó que ho facin com una empresa que dóna solucions globals al món de l'hostaleria", concreta Esteve Vergés.

Incrementar un 25% la facturació

Amb aquestes actuacions, recollides al pla estratègic, Vergés s'ha fixat com a objectiu incrementar un 25% la facturació en dos anys. Això suposarà retornar als nivells d'abans de la crisi econòmica.

L'empresa va tancar l'exercici 2011 fregant els 5 milions d'euros (MEUR) de facturació. "D'ençà de l'inici de la crisi hem davallat vendes, però fa dos anys que més o menys les hem aconseguit estabilitzar", diu Esteve Vergés.

Si aquest pla estratègic a curt termini és efectiu, l'empresa de Tortellà també en té un altre de pensat per a més endavant. I és que Vergés tampoc descarta fer el salt a l'altra banda de l'Atlàntic. "Aquí ja estaríem parlant a cinc o sis anys vista, però l'Amèrica del Sud també és un dels mercats que volem explorar", precisa l'accionista.

Actualment, Vergés té una plantilla de 44 treballadors i compta amb un catàleg d'unes 530 referències. Entre les darreres novetats que ha tret al mercat, hi ha una cadira feta amb una mena de vidre plastificat, de les quals ja se n'han enviat mostres a Rússia o a l'emirat de Dubai.