El portaveu del PP al Congrés, Alfonso Alonso, va reconèixer ahir que "estaria bé" que el Govern aprovés "d'urgència" la pròrroga dels 400 euros per a desocupats de llarga durada que han esgotat la prestació, encara que va sostenir que caldrà veure si el pressupost de l'Estat "ho permet". Alonso va recordar que el denominat Pla Prepara va ser concebut com un mecanisme per facilitar la inserció laboral dels desocupats i, no obstant això, s'havia convertit en un subsidi, un aspecte que és competència de les comunitats autònomes.

"Com a programa d'inserció no està funcionant i, no obstant això, realitza un programa de cobertura social", va insistir, al recordar que els desocupats que accedeixen a aquesta prestació són conseqüència "del procés de destrucció d'ocupació més intens de la història d'Espanya", fruit de l'etapa de José Luis Rodríguez Zapatero al Govern. Alonso va subratllar, així, la falta d'efectivitat del programa, que en el seu inici arribava al 20 per cent i en l'actualitat es queda en el sis per cent, i es limita a donar una prestació a les persones que no tenen una altra possibilitat. "Això pesa també en el Partit Popular i pesa en l'ànim del Govern a l'hora de valorar la importància del programa", va reconèixer.

D'aquesta forma, va acceptar que l'Executiu de Mariano Rajoy podia ara prorrogar aquesta prestació, "però el que no pot fer és no modificar-la, no buscar vies i itineraris d'inserció que tinguin més possibilitats". "En qualsevol cas hauria de reformular-se perquè tingui més èxit en la inserció laboral i sigui més útil", va insistir. Al seu judici, el Govern ha de fer "una avaluació" del Pla Prepara abans de decidir sobre el seu futur perquè "un subsidi no és una solució", sinó "un suport temporal" i "el que necessita la gent" són polítiques d'ocupació que els permetin tornar a trobar un lloc de treball.

Crítiques a l'oposició

El portaveu dels populars al Congrés va demanar, així, un debat "seriós" sobre aquesta qüestió, amb la qual "es pot fer molta demagògia", i va rebutjar la campanya posada en marxa pel PSOE per ?exi?gir al Govern que prorrogui la prestació en un Consell de Ministres extraordinari. "El PSOE està derruït, és un moviment exclusivament oportunista", va advertir abans de proposar un debat "en profunditat" sobre l'assumpte. "Qui són els que estan percebent aquesta ajuda del Pla Prepara?, quan es van quedar sense ocupació?, per què estan en aquesta situació?, per què no van fer una reforma seriosa al mercat laboral per mantenir l'ocupació i que no hi hagués aquest acomiadament massiu de treballadors?, per què no van reaccionar?", va preguntar.

Alonso va acceptar poder parlar "de moltes coses" amb els socialistes, però va defensar que el PSOE "no té cap legitimitat" per a aquesta campanya, que considera "oportunista des de la més pura i absoluta demagògia".

D'aquesta forma, va demanar al principal partit de l'oposició un debat "serè, tranquil i seriós" i va recordar que quan durant la passada legislatura arribaven al seu final les pròrrogues del Pla Prepara, el PP "no feia res d'això" i es mostrava "obert" a debatre sobre l'assumpte. "L'actitud del PSOE és de no presentar cap alternativa, no es pot mantenir amb ells cap debat assossegat", va censurar.