Els socis de coalició de la cancellera alemanya, Angela Merkel, han plantejat sotmetre a referèndum el futur polític d'Europa i una eventual col·lectivització del deute de la zona euro, per considerar que una creixent cessió de sobirania a les institucions de la UE extralimita la Constitució alemanya. "Cal deixar decidir al ciutadà, arribat el moment, sobre la col·lectivització del deute a la zona euro", apunta, en declaracions al diari Die Welt, Horst Seehofer, líder de la Unió Socialcristiana de Baviera (CSU), partit agermanat a la Unió Cristianodemòcrata (CDU, de Merkel.

Per a Seehofer, si finalment s'opta per l'emissió d'eurobons o qualsevol altra fórmula de responsabilitat compartida sobre el deute, així com una nova ampliació de la UE, ha de sotmetre's primer la qüestió a consulta ciutadana. "Només amb una participació ciutadana més elevada quedaria legitimada aquesta via", apunta Seehofer, qui recorda que tant els eurobons com un fons d'amortització implicaria "l'ajuda financera alemanya" a altres socis de la UE.

En termes semblants es va pronunciar el ministre d'Afers ?Estran?gers, el liberal Guido Westerwelle, així com el cap del grup parlamentari d'aquesta formació governamental, Rainer Brüderle.

"Espero que algun dia tinguem una autèntica Constitució europea i que se sotmeti al corresponent referèndum", va apuntar Westerwelle, en declaracions al dominical Welt am Sonntag, per insistir a continuació en el seu rebuig a l'emissió d'eurobons. El ministre d'Afers Estrangers se suma així a les declaracions que va fer divendres el seu coreligionari Brüderle, que apuntava que "arribat el momentcaldrà sotmetre a referèndum el futur d'Europa".

Esmena constitucional

La possibilitat d'un referèndum implicaria una esmena constitucional, ja que a diferència d'altres estats europeus, que s'han sotmès a consulta popular assumptes relatius a la UE, a Alemanya no es contempla aquesta via. El propi ministre de Finances, Wolfgang Schäuble, de la CDU, no va descartar aquesta mateixa setmana la possibilitat d'un referèndum en cas de cedir-se més competències a Brussel·les.

Fins ara, l'Executiu ha rebutjat frontalment tota fórmula d'eurobons o l'alternativa d'un fons d'amortització, per damunt de les pressions dins de la zona euro en sentit contrari. Una majoria dels ciutadans s'oposa a la col·lectivització del deute, pel temor a veure perillar la solvència creditícia alemanya. Segons una enquesta difosa pel setmanari Focus, un 52 % dels ciutadans rebutgen els eurobons, fins i tot si la UE assumeix el control dels pressupostos nacionals, enfront d'un 31 % de partidaris. El Partit Socialdemòcrata (SPD) també defensa que es consulti els ciutadans sobre el futur polític d'Europa.