Centenars de milers d'inversors espanyols es troben atrapats en els anomenats "bons patriòtics" davant la dificultat de vendre'ls al mercat, on en prou feines hi ha ofertes de compra i on les transaccions se salden fins i tot amb pèrdues del 15 %. Entre 2011 i principis de 2012, només la Generalitat de Catalunya i la Valenciana van emetre 8.801,76 milions en bons destinats a petits estalviadors, els qui si necessiten recuperar el seu diners han de creuar els dits. En el mercat secundari de deute, on els inversors negocien amb aquests actius, les operacions que s'aconsegueixen tancar són molt reduïdes, com prova el fet que la negociació diària rares vegades arriba a 50.000 euros, enfront dels milions d'euros que mouen altres títols de deute. A més, els preus mai ariben a la inversió inicial per la necessitat peremptòria de vendre d'alguns ciutadans i "l'existència com únics interessats d'especuladors que veuen la possibilitat d'obtenir una bona plusvàlua", diu el professor d'Economia de l'Institut d'Empresa, Juan Carlos Martínez Lázaro. Per exemple, els bons catalans que es van emetre l'abril de 2011 amb un termini d'amortització de dos anys es van vendre la setmana passada a un preu del 87,1 % (amb pèrdues pròximes al 13 % per a l'inversor inicial), fet que suposa per al comprador una rendibilitat del 15,5 %, pròpia dels actius d'alt risc.

En el cas dels bons valencians emesos el desembre de 2011 amb venciment a un any, el rendiment per als compradors va arribar la setmana passada al 24,59 %, mentre que el venedor va patir una pèrdua pròxima al 7 %. Pitjor ho tenen els inversors en bons d'altres Comunitats Autònomes com Andalusia o Múrcia, amb els quals directament no es registren transaccions, segons dades de Borses i Mercats. En una empresa d'intermediació recorden que els bons patriòtics tenen una percepció de risc molt més alta que la de l'Estat espanyol.

Esperar el venciment

Davant la il·liquiditat del mercat i les males condicions de les operacions, l'única sortida per als inversors és mantenir els bons fins al seu venciment, ja que el seu pagament està assegurat de moment. "El Govern no permetrà que les Comunitats Autònomes deixin de pagar el seu deute perquè això suposaria generar encara més dubtes sobre la capacitat de pagament d'Espanya", assenyala l'analista de CM Capital Markets, Jorge Lage. El conseller d'Economia, Indústria i Comerç de la Generalitat Valenciana, Màxim Buch, insisteix que "és evident que existeix escàs risc de default", ja que "l'Executiu central durant els últims sis mesos ha donat diferents mostres de suport a les Comunitats Autònomes assegurant que no deixarà caure a cap d'elles", com mostren els diferents mecanismes de liquiditat posats a la seva disposició. La Generalitat de Catalunya també ha recordat recentment que la devolució dels diners invertit en bons té "prioritat" enfront d'altres pagaments.

En qualsevol cas, alguns experts creuen que el negoci de col·locar bons patriòtics entre els ciutadans corrents està a la vora de l'extinció, atès que els seus alts interessos són ja insostenibles.