El president del Govern, Mariano Rajoy, ha anunciat que el Consell de Ministres del 24 d'agost prorrogarà amb efecte retroactiu el Pla Prepara, l'ajuda de 400 euros per a aturats de llarga durada sense ingressos i inscrits en itineraris de formació. "Aquesta és una ajuda petita, però en qualsevol cas, millorant-la, crec que té el seu sentit, sobretot en un moment tan difícil com aquest", va indicar, encara que no va concretar quins canvis podrien introduir-se en l'ajuda per fer-la més eficaç.

En roda de premsa després de despatxar amb el rei Joan Carles al palau de Marivent de Palma de Mallorca, el cap de l'Executiu va matisar d'aquesta forma que el Govern mantindrà l'ajuda, però introduint millores, fonamentalment per millorar la capacitat d'inserció al mercat laboral dels seus beneficiaris. "Intentarem que funcioni millor, perquè l'objectiu fonamental és aconseguir la inserció laboral d'aquestes persones, i això s'ha produït poc", va explicar. Per la seva part, fonts del ministeri d'Ocupació tampoc van aclarir quines modificacions es podrien introduir en el Pla Prepara i van indicar que l'avaluació del Pla encara no s'havia tancat completament.

De fet, els aturats que a dia d'avui es quedaran sense subsidi tindrien un termini de dos mesos més per sol·licitar l'ajuda, amb el que no és possible comptabilitzar-los fins aleshores. El president del Govern va assegurar que era "just" aprovar la continuïtat d'una ajuda que beneficia a les persones que estaven en pitjor situació. Rajoy va reiterar que encara que el Govern "està prenent decisions complexes i molt difícils, que no li agraden a molta gent", sempre intentava preservar la posició de les persones en una situació molt més difícil.

"Estem parlant de persones parades de llarga durada, gent que està en l'atur amb les prestacions esgotades i familiars al seu càrrec", va afegir. El Govern tenia previst que en aquests últims sis mesos de vigència l'ajuda beneficiés a unes 125.000 persones, amb un cost aproximat de 300 milions d'euros.

No obstant això, aquesta previsions s'han vist superades, amb uns 500.000 beneficiaris, dels quals al voltant de 200.000 cobren actualment els 400 euros. La vigència d'aquesta ajuda, que ha estat prorrogada cada sis mesos des de febrer de 2011, finalitzava avui, el que havia aixecat molta expectació, ja que ahir mateix el Govern deia que no havia pres cap decisió. Durant aquests dies, veus del PP i fins i tot del propi Govern havien apostat per renovar l'ajuda, però intentant millorar la seva eficàcia.

Distribució geogràfica

L'avaluació realitzada mostra que el pressupost consignat al Pla Prepara des del març de 2011 fins a maig de 2012 ha superat lleugerament els 1.000 milions d'euros, amb 345,9 milions en els primers sis mesos del Pla, 447,6 milions durant la primera pròrroga i 258 milions durant la tercera, si bé en aquest cas només s'han recollit dades fins al mes de maig. Des de la seva posada en marxa i fins a juliol de 2012, el programa ha beneficiat a 8.110 gironins. Una xifra que s'enfila fins a les 500.859 persones en el conjunt de l'Estat espanyol.