El vicesecretari d'Organització i Electoral del Partit Popular, Carlos Floriano, va subratllar que el Pla Prepara, que regula la prestació de 400 euros per a desocupats sense cobertura, havia de servir perquè l'esmentada ajuda "arribi a les famílies que realment ho necessitin".

En declaracions a la cadena Cope, Floriano va assenyalar com a exemple que "en alguns casos" estaven rebent aquesta prestació "persones que vivien amb els seus pares independentment del nivell econòmic que tingués la seva família". També va insistir que l'ajuda ja no funcionava com a instrument per integrar-se al mercat laboral.

"Totes aquestes correccions han d'introduir-se", va assegurar Floriano, per a qui el Govern havia "complert en data" a l'hora de decidir la pròrroga del Pla Prepara, i l'havia anunciat "qui havia de fer-ho", en al·lusió al cap de l'Executiu, Mariano Rajoy. El dirigent popular va insistir d'altra banda que aquesta ajuda no es podia plantejar com una subvenció indefinida. "Ens estem equivocant" si s'entén així, va afegir.

Carlos Floriano va criticar la campanya del PSOE reclamant la pròrroga d'aquesta ajuda quan durant el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero hi va haver "onze dies sense norma vigent, sense la pròrroga". I també va rebutjar les crítiques dels sindicats, "que ara sembla que s'espanten abans que res, quan en gran mesura són responsables de la política econòmica que ens ha portat fins aquí".

Reclam dels sindicats

Els sindicats UGT i CC.OO. van remetre ahir una carta a la secretària d'Estat d'Ocupació, Engracia Hidalgo, amb el propòsit que els convoqui a una reunió urgent per clarificar i negociar els "hipotètics canvis" que pretén introduir el Govern en la pròrroga del pla Prepara. En roda de premsa després de reunir-se amb la direcció d'Izquierda Unida, el secretari de Comunicació de CC.OO., Fernando Lezcano, va informar que les dues organitzacions havien dirigit una carta a Ocupació perquè "sense tardança" convoqui a les centrals sindicals i "negociï els hipotètics canvis que volen incloure per al manteniment del pla".

Lezcano va subratllar que la reunió plantejada pels sindicats amb el ministeri D'Ocupació és "indispensable" perquè, al seu judici, "resulta complicat saber com vol millorar l'ocupabilitat del pla Prepara" en un mercat laboral on actualment s'estan destruint llocs de treball.

En la carta que els sindicats han remès a Ocupació, signada pel secretari d'Acció Sindical d'UGT, Toni Ferrer, i la responsable d'Ocupació de CC.OO., Paloma López, les centrals reclamen que la reunió es produeixi abans del Consell de Ministres del 24 d'agost, en el que està previst aprovar la pròrroga dels 400 euros, encara que amb canvis.

"Davant les possibles modificacions que es pretenen introduir, considerem ineludible que se'ns convoqui, abans del Consell de Ministres previst per al dia 24, perquè de manera negociada, en el marc del diàleg social, puguem acordar les modificacions a introduir en el citat programa", resa el text. En el document, els representants sindicals recorden que el pla Prepara va néixer en el marc del diàleg social i denuncien que fins ara el Govern "ha incomplert" la seva obligació de comunicar a través del diàleg social o en els òrgans de participació institucional l'evolució del pla Prepara.

Falta d'informació

"Mai se'ns ha facilitat informació del nivell d'inserció del programa, ni quan diuen que va començar amb un 20% d'inserció, ni ara que diuen que és d'un 6%. Resulta sorprenent que el programa de Renda Activa d'Inserció, amb les mateixes condicions i exigències que el Prepara, tingui una inserció del 16%, segons dades facilitades a la Comissió Executiva Central del Consell General del Servei Públic d'Ocupació Estatal", al·leguen les organitzacions sindicals.

Després del seu encontre amb els representants d'IU, el secretari de Política Internacional d'UGT, Manuel Bonmati, va exigir que es renovi el pla Prepara "en els termes en els quals està en aquests moments". "El Govern no hauria de posar impediment ni dificultat més gran perquè els treballadors que persegueixen aquesta ajuda puguin veure's afectats", va insistir Bonmati.