Cada vegada són més les persones i empreses que no poden fer front a les seves obligacions creditícies a conseqüència de la crisi econòmica, el que eleva mes a mes el percentatge de morositat de la banca, que el juny va batre una nova marca històrica i es va situar en el 9,42 per cent.

Segons les dades que ahir va facilitar el Banc d'Espanya, aquest percentatge -que supera al 8,95 % del mes anterior-, es deu al nou salt que van donar el juny els crèdits impagats, que van arribar als 164.361 milions d'euros, la xifra més alta des que es recullen aquests registres.

S'hauria de retrocedir 18 anys per trobar l'anterior rècord de la taxa de morositat del sistema financer espanyol, en concret fins a febrer de 1994, quan es va situar en el 9,15% encara que llavors el volum creditici era de 238.537 milions d'euros, a anys llum dels 1,743 bilions actuals.

Els experts creuen que la mora seguirà creixent tot aquest any i fins i tot admeten que podria rondar el 10 % el desembre, ja que l'economia ha de millorar almenys tres o quatre mesos consecutius perquè això es reflecteixi en aquest indicador. L'analista d'Atles Capital Ignacio Cantos va assegurar que aquest nivell se superarà en els pròxims mesos, "ja que els bancs, amb les noves normes, prefereixen que els crèdits entrin en mora; es podria dir que tants els hi fa".

Aquest nou repunt significa que la morositat porta ja un any sencer creixent de manera ininterrompuda i en aquests dotze mesos -de juny a juny- s'ha anotat 2,7 punts percentuals, ja que el juny de 2011 se situava en el 6,69 %.

Si ens fixem en el volum de crèdits morosos -es consideren així quan porten tres mesos seguits d'impagament- en un any van augmentar en 42.742 milions d'euros, ja que van passar dels 121.618 milions que sumaven llavors als 164.361 milions d'euros que no havien fet front a les seves obligacions de pagament al final del mes juny passat.

Les dades del Banc d'Espanya no distingeixen entre els tipus d'entitats de crèdit que componen el sistema -bancs, caixes cooperatives i establiments financers de crèdit (EFC)-, encara que sí desglossen les xifres d'aquests últims.

La mora dels EFC -que concedeixen sobretot finançament per comprar automòbils, mobles, televisors i altres béns de consum- es va elevar de nou, fins al 8,97 %, després de tres mesos consecutius en el 4,62 %.

Els crèdits d'aquestes entitats es van reduir el juny fins a 40.377 milions d'euros, enfront dels 40.398 milions de maig, mentre que els morosos van augmentar lleugerament fins a 3.624 milions, respecte els 3.607 milions de maig. No obstant això, i respecte al juny de 2011, la mora dels EFC es va reduir lleugerament, ja que llavors estava dues centèsimes més alta, en el 8,99 %.

Retornant a les opinions dels experts, un altre aspecte en el qual tots ells coincideixen és que la dada publicada pel Banc d'Espanya era "esperada i previsible a causa de l'entorn econòmic actual". Per a Cantos, per exemple, la xifra era l'esperada "tenint en compte la marxa econòmica, amb un país en recessió, noves retallades per part del Govern i una elevada taxa d'atur". No obstant això, l'analista d'Atles Capital considera que les dades "tampoc afecten res".

Per la seva part, María Martínez, del Banc Espíritu Santo també va assenyalar els nous requeriments de capital per a la banca com una de les causes de l'increment de la taxa de morositat, encara que va destacar que en les presentacions de resultats del segon trimestre entitats com Banco Popular o Banesto van reconèixer que han passat carteres que consideraven amb risc de mora al grup de potencialment moroses, "el que ha fet pujar els índexs".