La Unió Europea s'acosta a l'abisme de la recessió. L'economia de l'eurozona es va contraure un 0,4 % en el segon trimestre, mentre que el Producte Interior Brut (PIB) de tota la UE va caure un 0,2%. Aquestes xifres negatives es produeixen -segons Eurostat- malgrat la resistència que mostra Alemanya, que va créixer un 0,3%, Àustria (0,2 %), així com als països bàltics i del nord del Vell Continent. En aquest context, l'economia espanyola va patir un retrocés del 0,4% en el segon trimestre de 2012 i un 1% si es compara l'evolució del PIB amb el mateix període de temps de l'any anterior. El creixement de França es va mantenir estancat, mentre que va soprendre la dada de Finlàndia, l'economia del qual va retrocedir un 1 %.

Les perspectives per al 2013 a Espanya són negatives, i una gran majoria d'analistes econòmics donen el 2012 per perdut. Estan posades les esperances en l'any que ve? Quines són les dades que s'han de tenir en compte a l'hora de pronosticar com serà el 2013? La demanda global d'una economia està subjecta al consum intern i extern, la inversió i l'estalvi. D'aquestes variables depèn la recuperació. Segons el professor de l'IESE José Ramón Pin Arboledas, "el consum intern públic podria disminuir per la política d'ajustos i retallades, com també ho faràel privat -pels sous inferiors, augment de l'IVA que no afavoreix el consum- o la restricció creditícia dels bancs".

Sembla que les dades d'Espanya no han sorprès la Comissió Europea (CE), que ja va descartar un impacte de les mesures d'ajust i reformes aprovades pel Govern de Mariano Rajoy en aquest retrocés de l'economia entre abril i juny. Brussel·les ho atribueix a la situació que també comparteixen altres països com Regne Unit (l'economia del qual es va contraure un 0,7% i ja porta tres trimestres negatius). Dels països rescatats, Grècia i Portugal anoten caigudes interanuals del 6,2%, mentre que d'Irlanda no es coneixen les dades oficials.

Perspectives de l'FMI

Per al catedràtic de Fonaments d'Anàlisi Econòncia i investigador de l'IVIE Joaquín Maudos, les perspectives del Fons Monetari Internacional (FMI) sobre l'economia espanyola per al 2013 són "molt poc optimistes", ja que de les grans economies mundials, l'espanyola és la que reflecteix la taxa més negativa del PIB (-0,6 %), seguida per Itàlia (-0,3 %; és a dir dues vegades més).

Maudos també pronostica una situació realment "preocupant" perquè entre 2011 i 2012, la ràtio deute públic/PIB augmentarà en 25 punts percentuals, amb el que aquest indicador arribarà al 95% del PIB el 2013. Segons la seva opinió, "aquesta situació està relacionada amb l'absurd dèficit de totes les administracions públiques espanyoles i l'ajuda de 100.000 milions de Brussel·les per rescatar la banca espanyola, que no cal oblidar que computaràcom a deute públic".

Únics brots verds

Amb tot, l'únic brot verd que resisteix és el comerç exterior, on Espanya i la gran majoria de les autonomies aconsegueixen millorar les exportacions. Al primer semestre de 2012 les vendes a l'exterior han millorat un 3,4 % i el dinamisme d'aquest sector ha permès que el dèficit comercial es redueixi en un 22,5 %, segons les dades que acaba de publicar el Ministeri d'Economia. El problema és que les exportacions d'Espanya depenen sobretot de la UE, amb una demanda estancada. Per tant, no és previsible que creixin en els pròxims trimestres. I falta resoldre el tercer eix de l'economia: la inversió. "El nostre crèdit exterior està esgotat i la inversió hauria de ser incentivada pel Banc Europeu d'Inversions (BEI) o altres mecanismes com un Pla Marshall II", va assegurar el professor Pin Arbredes.

Tenint en comote la situació, les agències de qualificació insisteixen que l'economia espanyola empitjorarà. Standard and Poor's (S&P) acaba de rebaixar les previsions per a diversos països europeus, entre ells Espanya, l'economia del qual xonsidera ara que caurà un 1,7% aquest any i un 0,6% el 2013 i posa també diversos països en la llista negra. "Els problemes econòmics d'Espanya portaran el país a demanar una rescat total", sosté S&P.

Una altra veu d'alarma de la greu situació d'Europa venia fa pocs dies des d'Alemanya. El port d'Hamburg pateix la crisi. L'activitat del principal motor de l'economia germànica, centre neuràlgic de distribució de mercaderies del nord d'Europa juntament amb Rotterdmã s'està estancant a causa que la situació europea afecta la Xina i el sud-est asitic. Les navilieres que operen en aquest recinte marítim donaven el senyal d'alarma en confirmar que el moviment de contenidors "creixerà un zero per cent el 2012 respecte l'any anterior". L'economia alemanya es refreda a causa que Europa, el seu principal receptor d'exportacions, s'acosta a l'abisme de la recessió, com també pronostica Eurostat, l'oficina estadística comunitària.