El Banc Central Europeu (BCE) ha informat avui que no va comprar la setmana passada deute dels països de la zona euro, de manera que han estat 23 setmanes consecutives sense fer-ho, però han baixat una mica les primes de risc d'Espanya i Itàlia.

El BCE ha informat que la quantitat arrodonida de deute sobirà dels països de la zona euro que el BCE que té ara és de 211.500 milions d'euros, com la setmana anterior.

La prima de risc d'Espanya queia a mitja sessió del mercat de deute a 460 punts i la rendibilitat del bo espanyol a deu anys se situava en el 6,17%.

El risc país d'Itàlia queia fins als 414 punts bàsics, deu menys que en l'obertura, mentre Portugal també veia caure el seu risc país fins dels 813 punts, des dels 824 de l'obertura.

El BCE retirarà aquesta quantitat de 211.500 milions d'euros demà, dimarts, en una subhasta en què oferirà als bancs un tipus d'interès màxim del 0,75% per evitar que pugi la inflació.

El setmanari alemany "Der Spiegel" va informar el cap de setmana que el BCE estudia establir un llindar de rendibilitat per al deute sobirà de cada país i que comprarà bons un cop sigui superat.

El BCE ha assenyalat que aquestes informacions "condueixen a error" ja que no s'ha adoptat aquesta decisió.

El membre alemany en el comitè executiu del BCE, Jörg Asmussen, va defensar la compra de deute sobirà malgrat les crítiques del president del Bundesbank, Jens Weidmann.

Asmussen va defensar en una entrevista amb el diari alemany "Frankfurter Rundschau" que el BCE compri deute d'alguns països de la zona euro però amb condicions per assegurar l'èxit de la mesura.

"El BCE només actuarà paral · lelament amb el FEEF i després el Mede. Un Estat ha de presentar una sol · licitud d'ajuda i complir nombroses condicions políticoeconómicas. Crec seria bo exigir que calgui presentar una sol · licitud d'intervencions en el mercat primari pel FEEF i el Mede, abans que actuï el BCE ", ha postil · lat Asmussen.

Va afegir que "aquesta sol · licitud és una condició necessària per a les intervencions del BCE".

Així mateix el Bundesbank va criticar en el seu butlletí mensual d'agost, publicat avui, "la compra de deute sobirà de l'Eurosistema ja que està vinculada a notables riscos d'estabilitat". de responsables als Serveis Informatius de Televisió Espanyola amb la "clara vocació de mantenir el lideratge aconseguit durant aquests últims cinc anys", segons ha informat TVE.