Els dubtes sobre l'aplicació del nou tipus d'IVA s'han intentat aclarir per part de l'Agència Tributària a nou dies de l'entrada en vigor dels canvis d'aquest impost. Aquestes últimes setmanes, l'Agència Tributària havia rebut diferents consultes per part de gestors sobre determinades aplicacions del nou gravamen i Hisenda ha determinat el principi general que prioritza el moment en què s'acorda l'operació comercial, independentment del dia en què s'emet la factura. Les factures de les companyies de subministrament (aigua, llum, gas i telèfon) tributaran a partir de l'1 de setembre amb el nou IVA, el 21 per cent, tot i que els consums siguin de mesos anteriors.

Hisenda explica en l'aclariment que el tipus aplicable és independent de la data d'expedició de la factura. Això vol dir que el gravamen ve condicionat pel moment que s'acorda l'operació, la meritació.

Hisenda posa com a exemple qualsevol operació que es realitzi per exemple durant l'agost fins al dia 31. Si l'expedició de la factura es fa el 15 de setembre, quan ja és obligatori els nous tipus de l'IVA, l'impost que s'especificarà en la factura serà l'IVA vigent en el moment de l'operació, és a dir o el 8 per cent, si és el tipus reduït, o bé el 18 per cent, si és el general. Per tant, tot i que la factura s'emet el 15 de setembre, no s'aplicarà el nou impost que és del 10 per cent pel reduït o del 21 per cent pel general. A la facturà s'hauran d'especificar les dues dates.

Aigua, llum, gas i telèfon

Pel que fa a les factures de les companyies de subministrament de serveis (aigua, llum, gas i telefonia), tot i que els consums facin referència als mesos de juliol o agost, la factura que s'emeti a partir de l'1 de setembre ja inclourà el nou tipus general del 21 per cent.

Prepagament per a mòbils

En el cas de les companyies de subministrament, Hisenda matisa que en el cas que les factures d'aquestes companyies s'emetin l'agost per un servei que es consumirà el setembre, l'IVA que s'aplicarà serà del 18% i no es podrà rectificar la factura posteriorment per gravar els consum de setembre o mesos posteriors al tipus del 21%. Aquest aclariment que fa Hisenda va destinat especialment a les companyies telefòniques que comercialitzen el contracte de prepagament. L'IVA que s'aplica en aquest cas és el que es realitza en el moment del pagament, "independentment de quan es realitzi el consum efectiu" del contracte.

Venda de cotxes

En el cas de la venda d'un automòbil, un altre exemple que explica la nota de l'Agència Tributària, s'indica que el cas d'un contracte de venda celebrat durant l'agost, a un preu per exemple de 20.000 euros.

Si el comprador abona en el moment de l'acord d'operació 10.000 euros s'aplicarà l'IVA general del 18 per cent vigents fins el 31 d'agost. Si el lliurament del vehicle es realitza durant els dies posteriors a l'1 de setembre, quan el tipus general passarà a ser del 21 %, les factures que s'emetin s'hauran de gravar amb el 21%.