Jamie Dimon, de 56 anys, ha estat un dels principals defensors del sector financer, però ha perdut influència en tant el seu banc, el major dels Estats Units per actius, és objecte de múltiples investigacions i ha experimentat una pèrdua operativa de 5.800 milions dòlars per apostes errades a derivats de crèdit. Els seus homòlegs d'altres grans entitats creditícies tampoc estan en millor situació, ja sigui per no complir amb la regulació, per mala reputació, o simplement perquè renuncien a fer un pas endavant.

Banquers de l'altre costat de l'Atlàntic, entre ells el màxim responsable de Barclays Plc, Robert Diamond, i Peter Sands, de Standard Chartered Plc., han quedat emmordassats per les acusacions que les seves firmes van manipular les taxes d'interès o van estar involucrades en el blanqueig de capitals.

"En el sector de serveis financers hi ha una clara falta d'executius creïbles", va dir Rakesh Khurana, professor de la Facultat d'Administració d'Harvard a Boston. La disminució de la capacitat de Dimon de defensar públicament el sector "crea un buit", va explicar.

El sector es queda així sense un defensor que resisteixi l'embat més fort de les regulacions des que el Congrés dels EUA va separar la banca comercial i la d'inversió mitjançant la Llei Glass-Steagall el 1933. Això coincideix amb el nivell més baix de confiança dels consumidors en els bancs dels Estats Units des que Gallup Inc. va començar a fer enquestes sobre el tema el 1979. La quantitat de nord-americans que van dir que tenien una "gran" confiança o "molta" confiança va declinar al juny al 21 per cent, mentre que era de 41 per cent en 2007 i de més de 60 per cent el 1980.

"Un simple mortal"

Dimon, el banc del qual va sortir de la crisi financera sense experimentar cap trimestre de pèrdua, va oferir consell i ajuda a presidents, secretaris del Tresor i organismes reguladors dels Estats Units.

Va criticar obertament les polítiques de Washington i a qui les creaven. Va dir que l'expresident de la Reserva Federal Paul Volcker, amb el nom de la qual es va batejar una nova norma que restringeix les operacions per compte propi, no entén els mercats de capital. ?L'any passat es va llançar contra el president de la Fed, Ben S. Bernanke, en un fòrum públic en preguntar si algú s'ha "molestat a estudiar l'efecte acumulatiu" de la regulació en l'economi?a dels Estats Units.

Ara Dimon "ensopega com un simple mortal", va dir Thomas Stanton, un exintegrant de la Comissió d'Investigació de la Crisi Financera i autor de Why Some Firms Thrive While Others Fail (Per què algunes firmes prosperen i unes altres fracassen), que es va publicar el mes passat. "Ja no se'l considera un administrador brillant".