La crisi econòmica ha destruït 68.200 llocs de treball a les comarques gironines des que va esclatar l´estiu de 2007 segons dades de l´Enquesta de Població Activa (EPA). Atenent al nombre d´afiliats que cotitzen a la Seguretat Social, la pèrdua d´ocupació a les comarques gironines els últims cinc anys seria de 49.948 persones.

En el conjunt de Catalunya, la pèrdua de llocs de treball arriba a 500.000, dels quals una mica més de 37.000 són conseqüència directa de les retallades en els serveis públics aplicades per l´Estat i la Generalitat en l´últim any i mig. Aquestes dades apareixen reflectides en un informe elaborat pel sindicat UGT de Catalunya i que suma els llocs de treball perduts en el règim general de la Seguretat Social i en el d´autònoms en tots els sectors d´activitat, així com els del règim agrari.

Al juny del 2007, existien a Catalunya 3.362.531 llocs de treball en els règims general i autònom i aquesta xifra s´ha reduït ja fins als 2.883.562, als quals cal sumar els llocs de treball perduts en l´agricultura, amb la qual cosa el total arriba als 495.609, un 15 % del total.

La construcció lidera la destrucció d´ocupació, amb 203.553 llocs de treball perduts (el 51 % del sector); seguida de la indústria, amb 152.155 (el 25 % del sector); i els serveis, amb 129.826 (el 6 % del sector); mentre que l´agricultura ha perdut 10.075 (el 23 % del sector)

El secretari de política sindical de la UGT de Catalunya, Camil Ros, va advertir ahir que la destrucció d´ocupació "continua en caiguda lliure" i que tot apunta que aquesta tardor els números creixeran encara més per l´efecte de les últimes mesures laborals aprovades pel Govern del PP, en especial al sector públic.

"La realitat és així de dura", va assenyalar Ros, que va criticar "els miratges" que la Generalitat llança, segons el seu parer, quan ofereix les dades sobre l´increment de les exportacions de les empreses ja que aquestes creixen mentre es continua destruint ocupació.

L´informe de la UGT responsabilitza els governs central i català de la destrucció directa de 37.219 llocs de treball a causa de la política de retallades, dels quals 13.400 procedeixen de l´administració pública, 12.879 de l´àmbit de l´educació, 7.767 de les activitats sanitàries i 3.173 dels serveis socials.

Aquesta xifra creixerà de manera important aquesta pròxima tardor, segons Ros, que tem que els retards amb què s´han fet efectives les subvencions per al tercer sector puguin derivar en tancaments en geriàtrics o centres de serveis socials i que els ajuntaments i empreses públiques puguin començar a presentar un ERO en els pròxims mesos.

"Fins ara, la destrucció en l´administració pública procedia de la no renovació d´interins o no cobertura de les jubilacions, però ara van ja cap als contractes laborals", va dir.

El dirigent sindical va denunciar que els efectes de les retallades en la contractació pública en el sector privat farien doblar ja la xifra de 37.000 llocs de treball perduts com a conseqüència d´aquestes polítiques.

Els subsectors que més ocupació han destruït des del 2007 es troba la construcció d´habitatges i d´enginyeria civil, el comerç majorista, els productes metàl·lics i els vehicles de motor, entre d´altres.

Crítiques a l´administració

Ros va afirmar que les decisions polítiques que han pres el Govern de l´Estat i el de la Generalitat "estan enterrant l´economia" amb mesures com l´increment d´impostos com l´IRPF i l´IVA, mentre que "als rics no se´ls toca ni un pèl no sigui que decideixin endur-se els diners a fora".