El Govern ha exclòs del pla Prepara, que inclou una ajuda de 400 euros mensuals, als desocupats que convisquin amb els seus pares si aquests tenen ingressos suficients, segons la llei, per mantenir a tota la família.

La legislació vigent considera que són ingressos suficients 481 euros mensuals per cada membre de la unitat familiar, si bé fins ara no es tenia en compte als pares del sol·licitant de l'ajuda com a membres de la família (encara que visquessin en la mateixa casa), només al seu cònjuge o parella i als seus fills menors de 26 anys o amb discapacitat.

Aquesta és una de les principals novetats del pla Prepara, prorrogat avui pel Consell de ministres per sis mesos més, amb efectes des del 16 d'agost i dirigit especialment als aturats de llarga durada que ja han esgotat totes les prestacions. Com ja estava establert, el programa només es pot cobrar una vegada, per un període de sis mesos, sense possibilitat de repetir.

L'altra novetat, que ja havia estat anunciada, és que l'ajuda puja a 450 euros per als aturats que tinguin almenys tres familiars al seu càrrec, inclosa la parella. Es tracta, segons va explicar la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, de donar prioritat als qui tinguin càrregues familiars enfront dels qui compten amb un "matalàs familiar". Segons la ministra, el programa afavoria fins ara als joves no emancipats.

Si el sol·licitant de l'ajuda vivia amb la seva parella i aquesta ingressava almenys 963 euros, ja se superaven els 481 euros per membre de la unitat familiar, pel que no podia cobrar els 400 euros del Prepara. En canvi, si la convivència era amb els pares, el demandant podia tenir l'ajuda encara que els progenitors guanyessin 8.000 euros mensuals, com va dir la ministra a títol d'exemple.

Aquestes modificacions només afectaran als beneficiaris de la nova pròrroga i no a qui estigui cobrant actualment l'ajuda.

L'Executiu també dedicarà més esforços a la formació d'aquests desocupats, ja que, després de la primera avaluació dels seus efectes, s'ha comprovat que només el 8 % dels beneficiaris ha assistit a un curs de requalificació.

Els resultats han estat decebedors en aquest sentit, segons Báñez, qui va assenyalar que el 93 % dels itineraris personalitzats per als beneficiaris del Prepara van consistir a orientar-los sobre com es fa un currículum o com es busca ocupació.

A més, l'avaluació ha posat de relleu que dels 307.029 beneficiaris que van acabar el programa, les dues terceres parts no van aconseguir ocupació, només el 18 % va tenir un treball amb més de dos mesos de durada i menys de l'1 % va tenir un contracte indefinit.

La ministra va recordar, també, que 500.000 persones han passat per aquest programa i que la dotació pressupostària ha ascendit fins ara a 1.120 milions d'euros.

El Consell de Ministres va aprovar un suplement de crèdit per més de 153,7 milions d'euros per atendre la insuficiència prevista en la dotació de la pròrroga anterior (del 15 de febrer al 15 d'agost), que se suma a la partida de 525 milions prevista en els pressupostos de 2012. Báñez va agraïr als agents socials i a les comunitats autònomes la seva col·laboració i disponibilitat per millorar la formació i facilitar l'entrada al mercat laboral dels beneficiaris, i va recordar que es reunirà amb ells d'aquí uns tres mesos, a l'equador del programa, per avaluar els resultats.

Reaccions

El PSOE creu que els joves seran "els pagans" del nou pla i va anunciar que presentarà una iniciativa parlamentària perquè l'ajuda tingui estabilitat almenys fins al final de la crisi.

També la UGT considera que el pla segueix sent insuficient i que les mesures anunciades ahir estan en la indefinició. A més, va avisar que el Govern parla de recol·locació dels participants en el programa quan no hi ha cap partida per ampliar les polítiques actives d'ocupació.

Per a CEOE i CEPIME la decisió del Govern és positiva i van insistir que el sistema ha de ser transparent, formatiu i incentivador de la recerca d'ocupació.