Turisme

La pujada dels preus frenarà la competitivitat

Per a un dels motors principals, l'alça de fins al 10% en hotels i locals de restauració és un factor d'incertesa de cara a la temporada d'hivern. Luis Martí, president de la Federació Hotelera de la Comunitat Valenciana (FEHV), considera que la mesura és un «error», ja que aconseguirà l'efecte contrari al previst. També comenta que això provocarà encara més pèrdues i acomiadaments. «Aquest tipus de mesures no contribueixen a millorar l'economia productiva i tenen un efecte merament recaptatori de curt abast. Calen mesures que estimulin el creixement, no que el frenin», afirma Martí.

Distribució

Les distribuïdores demanen una compensació

En el cas de les firmes de distribució, només els productes bàsics continuaran gravats al tipus superreduït del 4%, mentre que la resta es veuran afectats pel general del 21%. Pedro Reig, president de l'Associació de Supermercats de la Comunitat Valenciana (Asucova), adverteix que aquest increment «és un factor més» que afectarà el consum, i demana que el govern «compensi els centres amb una reducció de les quotes socials».

Moda i tèxtil

Els consumidors compraran només l'imprescindible

Les dificultats que generarà l'alça de l'IVA del 18% al 21% al sector han posat en alerta les empreses, de les quals només els grans grups podran absorbir l'increment i mantenir les vendes. En la línia de la resta de les patronals, des de l'Associació d'Empresaris Tèxtils de la Comunitat Valenciana (Ateval) pensen que «el consum nacional ja està prou afectat per canviar ­l'IVA una altra vegada».

Automoció

Es prolongarà una crisi que ja fa cinc anys que dura

El sector de l'automòbil calcula que l'increment de l'IVA al 21% encarirà 650 euros de mitjana cada vehicle, fet que frenarà la sortida d'una greu crisi que ja fa cinc anys que dura. «Si el que vol el govern és castigar l'automòbil, la mesura és d'allò més encertada. Si el que vol és recaptar més diners, l'efecte serà nul pel que fa a l'automoció», afirma Antonio Romero-Haupold, president de Faconauto.

Habitatge

Impacte escàs per a un sector malmès

D'entre tots els sectors afectats, el de l'habitatge és el que menys capacitat de resposta té davant la pujada. El Govern, que ja ha suprimit la desgravació de l'IRPF, mantindrà el tipus superreduït del 4% fins al gener del 2013, moment en què l'IVA dels habitatges se situarà en el 10%. Les patronals valencianes com Fevec o APCV se sumen a la postura de l'Associació de Promotors Constructors d'Espanya (APCE), que demana una moratòria i considera que «aquestes mesures tindran un efecte negatiu».