El ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, va assegurar als dirigents del PP que la transferència d'actius al futur "banc dolent" no suposarà "mai" un cost per al contribuent. Fonts del PP van explicar que aquest és un dels missatges que el ministre va traslladar a l'equip econòmic dels populars, en la reunió que van celebrar ahir al matí. El decret que aprovarà el Govern demà serà l'"autèntica reforma del sistema financer", segons va dir el ministre en la reunió, en la qual va insistir que la nova reforma no tindrà cost per a la ciutadania. La regulació del "banc dolent" es durà a terme a la tardor quan s'arribi a un acord de finançament amb el BCE.

També van parlar del problema de les participacions preferents, problema que, van insistir des del PP, el va provocar el Govern anterior. El Govern està treballant en una solució per als titulars d'aquestes participacions, que no es tornarà a generar, segons va subratllar el ministre De Guindos.

Vistiplau de Brussel·les

Luis de Guindos va explicar en concret el full de ruta de les reformes del Govern de Mariano Rajoy, que passen per Europa i que compten amb el suport de les institucions comunitàries. Segons va revelar el ministre, Brussel·les haurà d'aprovar cada pacte que assoleixin les entitats financeres intervingudes (Bankia, Novacaixa Banc, Banc de València i Caixa Catalunya) per rescabalar els afectats de participacions preferents. De Guindos va destacar també que el Reial decret llei que el Govern aprovarà demà per sanejar la banca no inclourà una solució per compensar els afectats de preferents de les entitats controlades pel Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB).

Encara que la nova norma preveu la possibilitat que s'apliquin remissions, el sector financer ha interpretat que aquesta opció només és aplicable a qui vulgui recuperar els seus diners de forma immediata, ja que hi ha la possibilitat que es canviïn preferents per dipòsits o bons, amb els quals els estalviadors podrien recuperar el 100% d'allò invertit.