L'euríbor, principal indicador al qual estan referenciades les hipoteques a Espanya, tancarà el mes d'agost amb una taxa del 0,8%, fet que suposa el nivell més baix de la història des de la seva creació i significarà un important alleugeriment en les butxaques d'aquells que tinguin una hipoteca i els toqui revisió ara, de gairebé 850 euros anuals. La situació contrasta amb els compradors d'habitatge que actualment busquen contrac?tar una hipoteca, ja que la banca ha endurit notablement les condicions per accedir a un préstec.

L'euríbor acabarà el mes per sota de la barrera psicològica de l'1%, llindar que mai havia traspassat fins ara, i a la llum de l'evolució de l'índex al mercat de futurs, mantindrà la tendència baixista i polvoritzarà nous mínims en els pròxims mesos. En la seva última taxa diària, l'euríbor a dotze mesos marca un 0,819%.

Concretament, els usuaris d'una hipoteca mitjana de 120.000 euros a un termini de 20 anys i un tipus d'interès d'euríbor més 1% als que toqui revisió ara experimentaran un abaratiment de la seva quota mensual de 70 euros, el que eleva l'estalvi anual a 850 euros.

L'euríbor va acomiadar l'any 2011 en el 2% i va emprendre una sendera descendent que va accentuar el mes de juliol passat a partir que el Banc Central Europeu (BCE) va baixar els tipus d'interès a un quart de punt, fins al 0,75%, com a fórmula per lluitar contra la recessió en l'Eurozona.

Els experts pronostiquen que l'organisme que presideix Mario Draghi baixarà de nou el preu oficial del diner abans que acabi ?l'any per reactivar la malmesa economia europea, el que tindrà un impacte directe en l'euríbor i alleujarà de nou les butxaques dels hipotecats.

Des d'Intermoney, Francisco Vidal sosté que les cada vegada més clars senyals de desgast econòmic a la zona euro, incloent els procedents d'Alemanya, animaran el BCE a abaixar els tipus d'interès fins a situar-los en el 0,5% abans de 2013, previsió que també dóna per feta l'analista Daniel Pingarrón, d'IG Markets.

Pingarrón recalca que les baixades dels tipus d'interès del BCE beneficien clarament als usuaris d'un crèdit hipotecari ja signat, al reduir la lletra mensual i incrementar el seu diners disponible, però adverteix que no contribueixen a reactivar la circulació de nou crèdit per a la compra d'habitatge.

De fet, el nombre d'hipoteques constituïdes sobre habitatges a Espanya va patir una caiguda del 25% el juny en taxa interanual, segons es desprèn dels últims dades difoses per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

El director general de l'Agència Negociadora de Productes Bancaris, Luis Javaloyes, atribueix la situació "a les nul·les ganes" de les entitats financeres per la contractació d'hipoteques, ja que aquestes "encara estan intentant pair l'empatx del 'totxo' i tenen imperiosa necessitat de no engreixar els seus balanços i complir amb els requisits de capital".

A aquesta situació se sumen les persistents dificultats que troba la banca espanyola en els mercats per obtenir finançament i l'alta rendibilitat que ha d'oferir en els seus dipòsits per captar els estalvis dels clients minoristes. "Les poques hipoteques que concedeixen els bancs han de proporcionar el major marge possible, pel que apliquen uns diferencials que oscil·len entre el 2,5% i el 5%, al temps que es vincula la seva contractació a la d'assegurances de vida, llar i desocupació", destaca Javaloyes.

"Ja no existeixen ofertes d'euríbor més 0,50%", emfatitza el director general de l'Agència Negociadora. De fet, el tipus d'interès real que es paga per una hipoteca nova en l'actualitat oscil·la entre el 3,4% i el 6%, assenyala.

"És paradoxal que amb un euríbor cotitzant en el seu mínim històric es pugui haver de pagar un tipus d'interès més alt per una hipoteca respecte al qual es pagava per una constituïda l'octubre de 2008, quan l'indicador va marcar el seu màxim històric en el 5,5%", subratlla.