L'agència de qualificació creditícia Standard & Poor's va rebaixar ahir en dos esglaons la nota de solvència a llarg termini de Catalunya, des de 'BBB' fins a 'BB'. Això equival a un grau especulatiu o bo escombraries, va informar l'agència, que manté una perspectiva negativa sobre la nota de la comunitat, que fa poc va sol·licitar acollir-se al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA). "La rebaixa de Catalunya segueix les emergents tensions entre la regió i el Govern espanyol i el potencial impacte negatiu que aquestes tensions creiem que poden tenir en la capacitat de Catalunya per captar finançament extern", va explicar la firma.

La qualificadora de riscos assenyala que Catalunya va demanar el passat 25 de juliol que el Govern espanyol modifiqués el marc financer sota el què opera, en al·lusió a l'aprovació per part del Parlament del pacte fiscal. "Creiem que aquesta proposta podria crear tensions amb el Govern, del qual Catalunya depèn crucialment per accedir a liquiditat, com a mínim durant els anys 2012 i 2013", va afirmar l'agència de qualificació.

Elevada dependència

"Segons la nostra opinió, Catalunya continua mostrant un feble perfil de crèdit individual, amb una deteriorada posició de liquiditat i una elevada dependència del suport del Govern espanyol per cobrir venciments de deute", va concloure la firma sobre l'economia catalana.

D'aquesta manera, S&P apuntava que la petició per part de Catalunya de modificar aspectes institucionals claus i financers de la seva relació amb el Govern espanyol genera incerteses que són incompatibles amb una qualificació dins del grau d'inversió.

Perplexitat de la Generalitat

Per la banda de la Generalitat, el conseller d'Economia Andreu Mas-Colell es va mostrar en desacord amb la qualificació de Standard&Poor's, dient que feien referència a "criteris polítics i desencertats".

En un comunicat, el conseller va expressar la seva perplexitat perquè, segons va criticar, la firma no ha seguit criteris econòmics per justificar la rebaixa de la qualificació i posa en dubte "la solidesa democràtica d'Espanya".

Segons Mas-Colell, de l'anàlisi d'S&P es desprèn que qualsevol administració d'un Estat federal "pot ser degradada si el seu govern manté un desacord polític amb el govern central".

El conseller d'Economia i Coneixement va destacar, també, que té el "fort convenciment" que l'Executiu de Mariano Rajoy no tractarà Catalunya de manera diferent a la resta de comunitats autònomes per raons polítiques. Mas-Colell va recordar que la reclamació d'una millora del sistema de finançament de Catalunya està inscrita en "la més escrupolosa legalitat i dins de la més estricta normalitat dels països democràtics avançats".