El secretari general de l'Organització per a la Cooperació i Desenvolupament Econòmic, Ángel Gurría, va insistir ahir que el Banc Central Europeu hauria de començar a comprar bons dels estats amb problemes de deute "com més aviat millor", ja que "no s'ha de posar en perill" la continuïtat de l'euro.

"Si tenim un BCE que pot actuar en els mercats per reduir els interessos, per què no fer-ho?", va declarar Gurría a Eslovènia. "El sistema està en joc, no s'ha de posar en perill l'euro", va prosseguir.

Per això, a la pregunta de si el BCE ha de començar a comprar bons de forma il·limitada per frenar la pressió dels mercats, el secretari general de l'OCDE va respondre: "Sí, crec que ho ha de fer, i com més aviat millor".

Segons Gurría, el Fons Europeu d'Estabilitat Financera i el Mecanisme Europeu d'Estabilitat -el nou fons permanent de rescat de l'euro-, "no resulten suficients, no tenen prou rapidesa ni suficient capacitat de reacció".

Així mateix, Gurría va advertir que l'eurozona hauria de romandre intacta tot i la crisi. "Crec que ningú deixarà l'euro i ningú hauria d'abandonar-lo", va declarar.

Retrets a Merkel

El líder del Partit Socialdemòcrata alemany, Frank-Walter Steinmeier, va qualificar de "vergo?nyós" que la cancellera alemanya, Angela Merkel, no hagi anat encara a Grècia per reunir-se amb el nou Executiu hel·lè.

En una entrevista al diari alemany Welt am Sonntag, Steinmeier, un potencial candidat a liderar l'SPD a les eleccions de l'any que ve, va recriminar a Merkel que no hagi estat a Grècia mentre que "altres líders europeus sí que van veure la necessitat d'anar-hi".

En aquest sentit, Steinmeier va carregar contra la cancellera alemanya per contribuir que Grècia sigui un país "completament aïllat per la crisi", i també va tenir paraules contra els socis de la coalició de Govern, el Partit Liberaldemòcrata i la Unió Social Cristiana de Baviera, per "aprofitar del debat" sobre la permanència de Grècia a l'euro en clau nacional.

Tenint en compte l'empitjorament de la situació a Grècia i el tercer ajust que s'ha d'implementar de 14.000 milions d'euros per tal d'aconseguir el següent tram del segon rescat, Steinmeier no va descartar considerar una suspensió de pagaments per a Grècia.

En aquest mateix rotatiu germànic, el ministre d'Economia alemany, Philipp Rosler, va insistir que no es pot concedir més temps a Grècia. "Més temps costarà més diners i això no és factible", va sentenciar. "No es poden fer més concessions a les reformes" a Grècia, va asseverar abans de subratllar que "les obligacions amb les quals Grècia s'ha compromès han de ser respectades".

Sobre la petició d'Atenes de prorrogar dos anys més el període d'ajust, Rosler va reiterar la seva negativa i va al·legar que això "exacerbaria el problema de la manca de liquiditat".

El titular d'Economia alemany és un dels dirigents del Govern de Merkel més crítics amb la tasca realitzada fins ara pel Govern d'Andonis Samaràs. Així, Rosler ja ha vaticinat en alguna ocasió una possible sortida de Grècia de l'euro, un fet al qual ha restat importància, cosa que ha provocat forts retrets per part d'altres membres de l'Executiu germànic, com el seu company de partit, el ministre d'Afers Exteriors, Guido Westerwelle.

La cancellera, a Espanya

Angela Merkel viatjarà a Madrid aquest dijous i celebrarà una reunió bilateral amb el president del Govern, Mariano Rajoy, en el complex de la Moncloa. Després de la reunió, els dos mandataris participaran en la trobada ?hispanoalemanya d'empresaris, on es reuniran més d'un centenar d'alts directius d'empreses espanyoles i alemanyes.

La trobada ha estat organitzada per les associacions empresarials i les Cambres de Comerç i Indústria d'Espanya i Alemanya, així com pel Ministeri d'Economia i Competitivitat.