El Consell de Ministres va aprovar ahir un avantprojecte de llei amb mesures fiscals per posar fi el 2013 a la generació del dèficit de tarifa elèctrica, text que contempla la creació de set taxes o impostos, i que preveu recaptar uns 2.700 milions d'euros. La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va explicar que l'objectiu és aconseguir un sistema elèctric "solvent i sostenible" i acabar amb el "forat" de 24.000 milions d'euros deixat per anteriors executius que, a més, si no es fes res creixeria uns 5.000 milions a l'any en els pròxims exercicis.

Sáenz de Santamaría va subratllar que el propòsit de l'Executiu ha estat el de no traslladar al consumidor tot el pes d'aquest deute, ja que de fer-ho caldria pujar el rebut de la llum una mitjana del 43 %. El ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, va detallar que l'impost que més recaptació generarà serà el que gravarà amb un 6 % cada megawatt d'energia que es vengui, independent de com hagi estat produït.

Aquest nou gravamen tindrà un impacte de 571,7 milions en les companyies que operen en el règim ordinari (nuclear, hidràulica, cicles combinats, carbó, etc...) i de 688 milions per a les del règim especial (renovables i cogeneració).

També s'imposarà el conegut com a "cèntim verd" al gas natural, mesura amb la qual s'estima recaptar uns 804 milions d'euros a raó de 2,79 cèntims per metre cúbic de gas; així com sobre la producció d'energia elèctrica amb carbó, a la qual s'imposarà una taxa de 14,97 euros per tona de mineral per ingressar 268 milions. El cèntim verd també recaurà sobre la producció amb fueloil i gasoil, taxes mitjançant les que es recaptaran 38 milions.

Taxa nuclear

A més, hi haurà dos impostos nuclears, un sobre la generació de residus radioactius, de 2.190 euros per quilo de metall pesat produït i amb el qual es preveu ingressar 269,6 milions durant els pròxims tres anys, i un altre sobre l'emmagatzematge de residus que agruparà als ja existents en determinades autonomies i, per tant, no suposarà cap ingrés addicional.

També s'imposarà una taxa a les centrals hidràuliques que gravarà l'ús d'aigües continentals per a la generació d'energia elèctrica, amb el qual es recaptaran uns 304,2 milions. "L'objectiu és aconseguir ingressos addicionals per fer desaparèixer el dèficit i aconseguir la sostenibilitat del sistema, tant mediambiental com econòmica i financera", va insistir Sòria.

El ministre va apuntar que a aquestes mesures fiscals se sumaran altres, com per exemple rebaixar el llindar d'accés a la tarifa regulada, al qual actualment només poden acollir-se els usuaris amb potències contractades de 10 quilowatts o menys, una xifra que podria reduir-se a la meitat o fins i tot per sota.

Una altra novetat és que el Tresor assumirà l'amortització dels interessos corresponents a la titulització del dèficit de tarifa acumulat fins a 2011, i que ara representen un "cost addicional" d'uns 2.100 o 2.200 milions a l'any.

L'objectiu és que les variacions del rebut de la llum "no tinguin res a veure amb un acte discrecional" del Govern i que si l'electricitat puja sigui només a causa de l'encariment de l'energia i no per cobrir el dèficit de tarifa, va explicar el ministre. L'avantprojecte introdueix també que les energies renovables que fan servir per a part de la seva producció combustibles fòssils, com per exemple la termosolar, no puguin cobrar primes per aquesta energia. No obstant, la biomassa estaria exclosa d'aquesta mesura, ja que la fusta que utilitza prové de la neteja dels boscos per prevenir incendis.

El dèficit de tarifa es genera perquè els ingressos que s'obtenen via rebut de la llum no són suficients per cobrir tots els costos que es pretenen retribuir amb ells, com per exemple la generació, transport i distribució d'energia, les primes a les renovables, les ajudes al carbó, la moratòria nuclear, etc...