"Jo crec que les pensions les apujarem", va declarar ahir el president del Govern, Mariano Rajoy, en una conversa informal amb periodistes espanyols a Roma, on va assistir al Congrés de la Internacional Demòcrata de Centre.

D'aquesta manera desmentia una informació difosa ahir per una agència de notícies anglosaxona, segons la qual Espanya estudia la congelació de les pensions perquè permet estalviar almenys 4.000 milions d'euros a ?l'any i l'avançament de l'aplicació de l'alça en l'edat de jubilació.

Corroborava així la versió de la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría i del Ministeri d'Economia, que hores abans van insistir que el Govern no pensava tocar les pensions.

En ser preguntat sobre si la pujada de les pensions s'adequaria a l'IPC, Rajoy va declinar donar més detalls. "Les úniques partides (dels pressupostos) que pujaran seran la de les pensions i la de l'interès del deute", va dir, subratllant que s'estan portant a terme reformes per ser més competitius.

El president també es va pronunciar sobre la possible petició d'un rescat a Espanya, i va dir que farà el que cregui "que convé a l'interès general d'Espanya", i va destacar que cal saber el que es demana.

Rajoy va assenyalar a més que per recórrer a l'ajuda del BCE cal tenir tres coses clares. "La primera d'aquestes, saber amb certesa que necessito el rescat; la segona, conèixer les condicions del rescat; i la tercera, si ho aprovaran tots els membres de la zona euro", va explicar. En aquest sentit va recordar que alguns dels integrants de l'eurozona han de portar la proposta als seus parlaments nacionals.

Nou paquet de mesures

Precisament ahir, el Financial Times publicava que Espanya està negociant amb la Comissió Europea un programa de reformes com a "pas previ" per demanar un rescat.

La Comissió Europea va confirmar que treballa amb les autoritats espanyoles en el disseny d'un nou paquet de reformes que es presentarà dijous de la setmana vinent. El portaveu econòmic de la CE, Simon O'Connor, va negar categòricament, però, que el nou programa sigui un primer pas per a la petició d'un rescat formal, com diu el Finantial Times. "Absolutament no", va assegurar O'Connor. El portaveu va indicar que el programa "és propietat del Govern espanyol" i Brussel·les només "assessora" perquè Madrid apliqui les recomanacions de la CE presentades el mes de maig. Tot i la negativa d'O'Connor, l'aplicació de totes aquestes recomanacions s'ha presentat sovint com la condició bàsica d'un rescat.

Brussel·les argumenta que el programa de reformes actual del govern espanyol es va presentar abans que la Comissió Europea publiqués les seves recomanacions específiques per país, i que el que estan fent ara és simplement actualitzar el paquet antic amb les sugerències europees. "El primer programa de reformes va ser abans de la presentació de les recomanacions de la CE i és completament lògic que Espanya presenti una nova versió d'aquest programa. Estem en contacte en aquest context", ha explicat O'Connor en declaracions a la premsa. A més, ha destacat que el memòrandum d'entesa del rescat bancari també implica el compliment amb totes les recomanacions europees, però que això no té res a veure amb una futura petició d'ajuda.

O'Connor va insistir que el nou programa és una iniciativa del govern espanyol: "Vull deixar clar que la responsabilitat és del govern espanyol, el paper de la CE és assessorar als estats membres amb la implementació de les seves recomanacions". El portaveu va aplaudir les reformes estructurals que fins ara ha implementat Espanya i ha afegit que és necessari continuar en aquesta direcció.

Alemanya: No cal rescat

De la seva banda, el ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble, va dir que Espanya no necessita ser rescatada pels socis europeus ni un programa d'ajust sinó recuperar la confiança dels mercats, i va considerar que el Govern espanyol està fent el que ha de fer amb èxit. Va afegir que el que passa actualment en els mercats financers no s'explica amb les dades fonamentals de l'economia espanyola.

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i el primer ministre italià, Mario Monti, van estrènyer la cooperació enfront de la crisi econòmica i financera de la zona euro, durant un encontre bilateral a Roma. Els dos mandataris van realitzar un seguiment de la situació, treballant de manera "constructiva i sòlida" per a l'evolució positiva de l'economia de la zona euro, segons van indicar les mateixes fonts, que van definir com a "molt cordial" la relació que existeix entre Rajoy i Monti. En una reunió que arriba abans del Consell Europeu dels pròxims 18 i 19 d'octubre, els caps de Govern d'Itàlia i Espanya van apostar per mantenir una "estreta coordinació" per resoldre la crisi de la zona euro, que veu els seus dos països com un dels més afectats per les turbulències dels mercats.