Elgovern espanyol va anunciar ahir als sindicats de la funció pública que congelarà el sou als funcionaris al 2013, malgrat que manté el pagament les pagues extra, també la de Nadal que havia eliminat per al 2012, segons van confirmar fonts del Ministeri d'Hisenda. Ho aprovarà el Consell de Ministres extraordinari d'aquest dijous, que donarà llum verda al projecte de pressupostos del 2013 i a un nou paquet d'ajustament. El Govern espanyol també mantindrà al 10% la taxa de reposició a sanitat i als cossos de seguretat de l'Estat, però la situa a zero en la resta de funcionaris. Els sous dels funcionaris ja estava congelat des de l'any 2011 i al 2010 havia rebut una retallada del 5%.

Els sindicats CSIF, CCOO i UGT van criticar durament la decisió de l'executiu de Rajoy i van recordar que no només afecta als seus sous -xifren la rebaixa en un 30% en els últims 3 anys- sinó que tindrà repercussions molt negatives per als serveis públics.

Poc després de la reunió amb Hisenda, el president de CSI-F va criticar la manca "d'imaginació" del govern espanyol, que "torna" a carregar el pes de la crisi sobre els funcionaris en comptes de posar en marxa reformes per al creixement. "Ha arribat l'hora de passar pàgina a les retallades i afrontar la reforma que necessita d'Administració", va dir.

Els sindicats denuncien també la supressió de la reposició per a tots els cossos de funcionaris excepte els serveis essencials, fet que implica que no es contractaran nous funcionaris.3.700 milions una sèrie de mesures específiques de l'Estat, entre les quals s'inclouen actuacions en matèria d'infraestructures i habitatge.

En un entorn macroeconòmic clarament advers durant aquest any, el Pla pressupostari reflecteix una lleu caiguda del PIB del 0,5 per 100 el 2013 per elaborar aquests comptes.

Respecte al nou Pla Nacional de Reformes, hi haurà modificacions importants en medi ambient i agricultura, en el sector del transport i en l'educació, així com en l'àmbit de la seguretat jurídica, tant econòmica com en altres ordres.

El pla que acompanyarà a l'avantprojecte de Llei dels Pressupostos Generals de l'Estat per a 2013 "és oportú perquè els socis europeus coneguin amb antelació que Espanya fa reformes d'austeritat, de control del dèficit públic i de competitivitat", segons va afirmar la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría.