Vuit Plataformes d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de les comarques gironines es van reunir ahir a Palamós, durant més de vuit hores, en la primera trobada d'aquestes entitats. L'acte va servir per unir esforços, crear sinèrgies entre les organitzacions i concretar les activitats conjuntes previstes per als pròxims mesos. Des d'aquestes entitats van denunciar que, des del 2008 i fins al primer trimestre del 2012, hi ha hagut 9.477 casos d'execucions hipotecàries previstos a la demarcació i que la majoria d'ells acaben en desnonaments. Les entitats auguren que augmentaran el nombre de desnonaments a partir d'ara a causa de les dificultats econòmiques que travessen moltes famílies.

"L'objectiu de la trobada és coordinar totes les PAH, unir esforços, organitzar accions i mobilitzar el major nombre de persones perquè s'adonin de la situació que viuen moltes famílies", va detallar la portaveu de la PAH de Girona, Marta Afuera. Actualment existeixen nou Plataformes d'Afectats per la Hipoteca a les comarques gironines tot i que hi ha altres plataformes en procés de constitució i persones de Santa Coloma de Farners o Lloret que estan interessades a crear noves entitats. "Ja hem entrat en l'etapa adulta cal que ens posem d'acord per incidir i pressionar l'administració i les entitats bancàries", va assegurar Afuera.

De moment, la trobada ja ha servit per concretar diverses activitats. D'una banda, demà està previst fer una roda de premsa per denunciar "l'estafa" que va perpetrar l'entitat Bankia amb una família de Girona. "Es una estafa generalitzada però ho expliquem amb la figura de Rómulo Bedoya al qual Bankia li van donar una hipoteca per un import i van posar un import superior al document de compra de l'habitatge. En aquest cas han desaparegut 60.000 euros", va afirmar la portaveu de la PAH a Girona.

Calendari d'accions

D'altra banda, les diverses entitats gironines tenen previst passar la nit de dimarts donant suport a casa d'aquest afectat i intentaran aturar el desnonament de la família d'en Rómulo Bedoya previst per al proper dimecres a les deu del matí. "És el quart desnonament a les comarques gironines i, en aquest cas, hi ha dos precedents de Barcelona que van patir la mateixa situació i que, gràcies a la mobilització social, Bankia els va condonar el deute", va assenyalar Afuera.

Les entitats gironines també tenen previst iniciar una campanya en contra els interessos dels bancs i una recollida de signatures -el proper dia 6 d'octubre- en suport a la iniciativa legislativa popular que defensa la dació en pagament, l'aturada dels desnonaments i el lloguer social.

"Les PAH gironines hem d'estrènyer vincles i més en aquests moments de dificultats econòmiques", va ressaltar la portaveu. Segons les entitats de la demarcació, des de fa quatre anys hi ha 9.477 processos d'execució hipotecària. Uns processos que la majoria d'ells acaben amb desnonaments. "Cada cop hi ha més gent que es queda sense ingressos i això fa que el risc de famílies que puguin patir aquesta situació augmenti de forma exponencial", va assegurar Afuera. Per aquest motiu, les diverses entitats han destacat que realitzaran tota mena d'activitats perquè les administracions i el Govern "posi fil a l'agulla" i aporti solucions als afectats per la hipoteca.