El Govern adjudicarà els estancs de tabac a partir de l'1 gener de l'any 2013 al millor preu ofert en un procediment de subhasta, al qual podran concórrer els qui acreditin uns criteris de selecció mínims determinats reglamentàriament.

En aquest sentit, el projecte de llei dels pressupostos generals de l'Estat (PGE) per el 2013 recull una modificació de la Llei d'ordenació del mercat de tabacs per la qual canvia l'accés a la titularitat de les expenedories.

Convocatòria prèvia

Actualment, segons aquesta norma, l'accés es realitza a través d'una convocatòria prèvia de concursos amb bases no discriminatòries, objectives i transparents, basades en criteris comercials, de rendibilitat, de servei públic o de distàncies entre expenedories i de població.

Així, la intenció del Govern és que a partir del pròxim any l'accés a la titularitat d'un estanc de tabacs es realitzi amb aquesta convocatòria prèvia al procediment de subhasta, en el qual s'adjudicarà al millor preu ofert.

Segons la modificació que recullen els PGE per al 2013, a la subhasta podran concórrer els qui, "amb plena capacitat d'obrar", acreditin uns criteris de selecció mínims determinats reglamentàriament, com la solvència tècnica i econòmica, les característiques del local, de l'entorn i de distàncies entre expenedories que s'especifiquin, entre d'altres.

Les condicions d'exercici d'aquesta activitat es configuraran en l'Estatut concessional que aprovarà el Govern, en el qual es potenciarà el caràcter comercial dels estancs per "la millor atenció del servei públic en el temps i l'espai".