El ministre de Finances ale?many, Wolfgang Schaeuble, va assegurar ahir que Grècia no caurà en una fallida, i alhora va advertir dels riscos que comportaria la seva eventual sortida de la zona euro per tot el bloc comunitari i pel propi país hel·lè.

"Crec que no hi haurà una fallida estatal a Grècia", va afirmar Schaeuble durant una reunió de líders empresarials a Singapur. "Grècia ha d'adoptar moltes reformes profundes i això causarà danys. Tothom confia que el Govern grec faci el que és necessari", va afegir.

"No veiem cap sentit a especular sobre la sortida de Grècia de l'euro", va subratllar Schaeuble. "Seria molt perjudicial per a Grècia i per l'euro", va concloure.

En aquest sentit, Grècia està mantenint converses amb la Unió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional sobre una nova sèrie de retallades en la despesa i reformes a canvi del nou tram del rescat financer internacional.

Grècia confia en poder acordar un nou paquet de mesures d'austeritat amb els seus creditors per tal de reduir les seves diferències amb la Unió Europea i l'FMI sobre com afrontar la reducció del seu deute de cara a la reunió de líders de la Unió Europea que se celebrarà durant el dijous i divendres d'aquesta setmana.

Confiança de Samaras

El primer ministre grec, Andonis Samaras, espera acordar les noves mesures d'austeritat amb els creditors internacionals de la "troica" abans de la reunió dels líders de la UE d'aquesta setmana. "El 18 d'octubre és el Consell Europeu. Fins llavors hi haurà un acord amb la "troica" sobre les mesures de retallades i les reformes necessàries per cobrar el tram de 31.500 milions euros", va declarar Samaras en una entrevista publicada ahir pel diari liberal Kathimerini.

Samaras va advertir que si el pagament d'aquests 31.500 milions es fragmentés "en diversos terminis" això "tindria conseqüències desastroses".

El primer ministre conservador també va destacar que la imatge de Grècia havia millorat en els últims mesos i es va comprometre a aplicar totes les mesures que s'acordin, fins i tot enviar a una "reserva" laboral a milers de funcionaris que cobrarien durant un any la meitat del seu sou.

El nou paquet d'austeritat que es negocia, de 13.500 milions d'euros, inclou elevar l'edat de jubilació dels 65 als 67 anys, retallades en salaris públics, pensions i prestacions socials, entre altres mesures.

La "troica" exigeix també que s'eliminin en el sector privat tots els augments salarials lligats a l'antiguitat, que es redueixin a la meitat les indemnitzacions d'acomiadament i que la setmana laboral s'ampliï a sis dies, aspecte al qual el Govern s'ha resistit fins ara.