Complir l'objectiu de dèficit sigui com sigui. Aquest és el lema principal sobre el qual el Govern de Mariano Rajoy ha sustentat els seus Pressupostos Generals i pel qual, a dia d'avui, encara no ha quedat clar què passarà amb la revaloració anual de les pensions, encara que el ministre d'Indústria José Manuel Soria va assegurar fa pocs dies que s'augmentaran segons l'IPC de novembre.

No obstant això, la declaració de Sòria, en plena campanya electoral de les eleccions gallegues i basques, no dóna tranquil·litat als milers de pensionistes. I és que ahir mateix, al Congrés el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va evitar pronunciar-se sobre si actualitzarà les pensions conforme a l'IPC del mes de novembre, com indica la llei de la Seguretat Social.

Un nou IPC

A falta de confirmació del Govern, s'apujaran les prestacions atenent l'IPC general, (el clàssic) o al nou model proposat per l'executiu, l'IPC a impostos constants? En el cas que anés amb el segon, no es tindria en compte les últimes pujades de taxes, com l'IVA, pel que les pagues dels pensionistes en comptes d'adequar-se al preu de la vida real ho farien molt per sota. Això suposarà que cada jubilat gironí perdria 216 euros a l'any.

Les prestacions no pujarien un 2,5 per cent, com està previst per al mes de novembre amb l'IPC clàssic, sinó que ho farien un 0,4 per cent amb el «nou» IPC (les previsions són del 3,5 per cent i del 1,4 per cent, respectivament, però es descompta un punt percentual degut al fet que al gener ja es va pujar un 1 per cent les prestacions).

El poder adquisitiu dels 94.460 jubilats que hi ha a Girona, segons les últimes dades de la Seguretat Social, es veuria ostensiblement afectat. L'Executiu està cuinant aquest nou model, l'IPC a impostos constants, que, segons les previsions per al mes de novembre, farà que cada jubilat valencià deixi de cobrar 21 euros més al mes que ara per a percebre en el seu lloc 3,37 euros.

Així, tenint en compte que la mitjana de les pensions dels gironins és de 843,6 euros al mes, la revaloració del «nou» IPC les deixaria en 847 euros, mentre que si la pujada de la prestació es fes sobre la base de l'IPC clàssic, aquestes s'acostarien als 865 euros de mitjana. En ambdós casos, les prestacions gironines continuarien situant-se per sota de la mitjana espanyola, que es troba en 952 euros mensuals. En total són 20,4 els milions d'euros que els jubilats gironins no cobraran.

Pensions de viduïtat

La mateixa situació viuran els quals rebin prestació per viduïtat, el segon col·lectiu més nombrós de pensionistes a les comarques gironines, amb 36.254 persones. La mitjana de les seves prestacions se situa en els 531 euros mensuals. Amb la revaloració a la baixa, quedaria en 533,5, mentre que amb la revisió de l'IPC clàssic s'arribaria als 544 euros, situant-se, encara així, per sota de la mitjana espanyola, que supera els 600 euros mensuals.

La pèrdua de poder adquisitiu dels vidus es traduïx en 129 euros a l'any menys, o el que és el mateix, dotze euros menys cada mes. En total, els vidus perdran 4,7 milions d'euros a l'any amb el nou sistema