La crisi econòmica que pateix Espanya des de 2008 està portant al límit molts ciutadans i, d'aquests, els més afectats són els 5.778.100 aturats, dels quals més de dos milions, el 36%, es troben en risc de pobresa. Cadascuna d'aquestes persones sobreviu amb menys de 7.355 euros a l'any, és a dir, amb menys de 613 euros mensuals, xifres en les quals està establert el llindar de risc de pobresa.

El fet més greu és que la seva situació, atesa l'actual conjuntura econòmica, no té cap perspectiva de millorar a curt termini i tot indica que cada vegada seran més els aturats que se situïn per sota del llindar de la pobresa.

Així ho posa de manifest el continu increment de persones desocupades des de l'inici de la crisi el 2008, any en què només un de cada deu espanyols estava a l'atur, una xifra que s'ha elevat fins a un de cada quatre en el moment actual, el 25% de la població.

Aquestes xifres, calculades segons les estadístiques de Condicions de Vida i l'Enquesta de Població Activa (EPA) donades a conèixer aquesta setmana per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) reflecteixen una situació pràcticament insostenible per a nombroses persones. A Espanya els aturats poden percebre la prestació per desocupació un màxim de dos anys, sempre que hagin cotitzat un mínim de sis.

Una vegada esgotat aquest període, només els qui tinguin al seu càrrec almenys dos membres de la unitat familiar, a més del cònjuge o parella de fet, podran percebre una prestació de 450 euros mensuals, per un període de sis mesos, i sense possibilitat de repetir.