AENA ha pactat amb els sindicats CCOO, UGT i USO un expedient de regulació d'ocupació (ERO) que afectarà un màxim de 1.600 empleats, un 10,6% de la plantilla, i que recollirà "mesures de flexibilitat interna" i desvinculacions voluntàries, segons va anunciar el gestor aeroportuari.

La indemnització general serà de 20 dies per any, amb un màxim de dotze mensualitats i la possibilitat de cobrar 8 dies addicionals si en el termini de sis mesos el treballador no troba una nova feina a través d'un pla de recol·locació.

En el cas dels empleats de més de 55 anys, amb una antiguitat mínima de 10 anys, la indemnització addicional seria d'onze dies si transcorreguts sis mesos no troben recol·locació.

Aena indica que d'aquesta manera es converteix en la primera empresa espanyola que aplica el Reial Decret aprovat fa dos dies, pel qual els ens, organismes i entitats del sector públic en situació de dèficit o amb un pressupost reduït en un 5% poden aplicar acomiadaments col·lectius entre el seu personal laboral. Aena té 15.000 treballadors i un deute proper als 14.000 milions.

L'ERO es finançarà amb recursos propis i "no utilitzarà diners dels contribuents", segons l'empresa, i és una de les mesures incloses en el Pla d'Eficiència Aeroportuària per garantir el futur d'Aena. Altres mesures que formen part del pla són la reducció de despeses d'explotació, la disminució d'horaris operatius, l'optimització d'infraestructures i la fusió de societats "per evitar duplicitat de costos", indicava la nota.

Aena va assegurar que l'aplicació d'aquestes mesures el mes d'agost passat en 17 aeroports i 2 heliports amb una activitat inferior a 500.000 passatgers a l'any ha permès el manteniment de tota la xarxa, davant de l'alternativa de tancament d'algunes instal·lacions. Es tracta, establia el comunicat, d'adequar l'oferta de serveis a la demanda real de cada moment, "fet que fa necessari aplicar mesures de flexibilitat en els torns laborals", i de mobilitat geogràfica i funcional de les plantilles.

L'empresa no descarta aplicar la mobilitat forçosa a l'empara d'allò establert en el seu conveni col·lectiu. Aena s'ha compromès a fer-se càrrec, quan entri en beneficis, de les prestacions per desocupació i les cotitzacions a la Seguretat Social dels treballadors majors de 50 anys que s'acullin a l'esmentat pla.