Cada vegada més joves decideixen fer la maleta per millorar el seu futur professional en un altre país. En només tres anys, el nombre de gironins d'entre 15 i 34 anys que ha emigrat per trobar feina a l'estranger ha crescut un 37,40 per cent. Si a finals del 2009, els joves de la demarcació que van optar per creuar la frontera se situava en 2.211, en l'actualitat la xifra ha crescut fins als 3.038. A l'hora de triar el país on provar sort en l'àmbit professional, sis de cada deu joves gironins es decanten per Europa -sent França, Alemanya i Suïssa els principals destins on buscar feina-. Un 23,64 per cent, en canvi, tria Amèrica del Sud per iniciar un nou projecte professional. Són algunes de les dades que recull un estudi elaborat per Avalot-joves de la UGT de Catalunya, que també reflecteix que en només un any el nombre de joves gironins que ha decidit emigrar ha crescut un 13,65 per cent.

És el que es coneix com a "Generació JESP", joves emigrants sobradament preparats. I és que la gran majoria de catalans que aposten per marxar a l'estranger abans de complir 34 anys tenen titulacions superiors.

Però, per què emigren els joves? Segons Avalot-Joves de la UGT, un dels motius principals és l'elevada taxa d'atur juvenil que es registra a casa nostra. Quasi la meitat dels joves catalans d'entre 16 i 24 anys no troba feina. Una taxa de desocupació juvenil que s'eleva fins al 51,1 per cent en el conjunt de l'Estat espanyol. Una xifra que contrasta amb l'atur juvenil registrat a altres països com Alemanya (7,8%) o Islàndia (7 per cent).

L'ombra allargada de la desocupació també atrapa els joves amb una titulació superior. De fet, l'atur ha crescut un 13,76 % a la província de Girona entre aquest col·lectiu en un any. Un altre problema que pateixen els joves, en aquest cas titulats mitjans o superiors, és que han d'acabar acceptant feines per sota de la seva qualificació professional. Segons Avalot, aquest llocs de treball es caracteritzen "per la seva precarietat i temporalitat". El sindicat també reclama un canvi de visió de les empreses, que haurien de veure els joves com "una inversió i no com una despesa. Els joves som el principal actiu i el principal aval d'un país. Aquest col·lectiu està molt preparat, són joves amb carreres universitàries, màsters i idiomes. No podem demanar-los més formació", s'argumenta en l'informe.

Girona, al capdavant

L'estudi de la UGT revela que les comarques de Girona són la demarcació catalana on hi ha més joves que decideixen emigrar per buscar feina. Segons el portaveu de l'Avalot-Joves de la UGT de Catalunya, Daniel Garcia, la proximitat amb França és un dels principals motius que anima els gironins a creuar la frontera per millorar professionalment. L'elevat pes que té el turisme a la demarcació i la recerca d'un major reconeixement també expliquen aquesta elevada xifra de joves emigrants. "Molts títols tenen més prestigi social a tan sols 150 quilòmetres d'aquí", explica Garcia, que posa els fisioterapeutes com a exemple.

La crisi no és l'única culpable de la "gran fugida de talents". Segons Garcia, una altra de les explicacions cal buscar-la en el model productiu. "Ens trobem amb una economia de baix cost que fins ara s'ha basat sobretot en el turisme i la construcció", explica el portaveu de l'Avalot-Joves de la UGT de Catalunya, que adverteix que el sistema "no està canviant". Garcia augura que si no es produeix un canvi de mentalitat l'elevada taxa d'atur "s'arrossegarà durant molts anys, més enllà de la crisi econòmica". En un país on sis de cada deu joves treballen amb un contracte temporal, el sindicat reclama "un punt d'inflexió" i la retirada de la reforma laboral. També reclama que el sector financer faci arribar crèdit a les empreses perquè puguin tirar endavant els seus projectes i per tant, crear ocupació.