El nombre de treballadors que cotitza a la Seguretat Social a Girona es va desplomar el mes de setembre. Un total de 11.115 afiliats -la majoria cotitzaven al règim general però molts també com a autònoms- es va donar de baixa coincidint amb el final de la temporada turística. D'aquests, 3.439 es van registrar com a aturats a les Oficines de Treball de Girona, el que suposa un creixement mensual del 6,16%. Amb relació a l'octubre de l'any passat, a Girona el nombre d'aturats s'ha incrementat de 9.010 persones, fins a deixar el nombre d'inscrits en 59.260.

D'aquests, mes de 17.000 ja han esgotat totes les prestacions i subsisidis que paga el Ministeri d'Ocupació. Alguns d'ells tenen dret a l'ajut d'entre 400 i 450 euros del conegut com a Pla Prepara. No obstant això, el ministeri no aclareix quants beneficiaris d'aquest pla hi ha a Girona perquè no facilia dades desglossades territorialment.

Per sectors, l'atur a Girona va pujar el setembre al sector serveis, la indústria i l'agricultura i es redueix en la consturrció i el col·lectiu de persones que no han treballat mai.

En relació amb el conjunt de Catalunya, els aturats inscrits al SOC el mes d'octubre han crescut de 13.849 persones cosa que suposa arribar a la xifra de 646.306 persones, la xifra més alta fins ara registrada de la sèrie històrica del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social que comença l'any 2000.

Tot i això, l'increment d'aquest mes d'octubre, el 2,19% en relació amb el setembre, està lleugerament per sota que l'augment percentual que es va registrar l'octubre de l'any passat que va suposar un creixement de la desocupació del 2,43%. Amb aquestes xifres l'atur ja acumula tres mesos consecutius d'increment. A l'Estat espanyol, l'atur ha augmentat de 128.242 persones, i suma 4.833.521 aturats.

La xifra de desocupats acumulada a l'octubre és la més alta que fins ara s'havia registrat a Catalunya, cosa que suposa un nou sostre històric en el mercat de treball català. La sèrie històrica del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social comença l'any 2000. Fins ara, el rècord el tenia el febrer d'aquest any amb 641.948 persones.

En un any, el mercat laboral català ha expulsat 30.748 persones, cosa que suposa un augment interanual de la desocupació del 5%. En el cas espanyol, el nombre de persones expulsades ha estat en el mateix període de 472.595 persones. L'atur a l'estat espanyol ha crescut l'octubre de 128.242 persones fins tancar el mes amb un total de 4.833.521 persones, també un nou sostre històric en el mercat laboral espanyol.

A Catalunya, amb els tres mesos consecutius d'increment de l'atur que s'acumulen aquest mes d'octubre, es neutralitza el resultat obtingut durant els cinc mesos d'aquest any que havien registrat disminucions de la desocupació registrada. L'any va començar amb les 614.244 persones aturades el 31 de desembre. Ara, amb els 646.306 aturats d'aquest octubre s'han recuperat amb escreix els 27.156 aturats que s'havien reduït durant els mesos de març, abril, maig, juny i juliol, cinc mesos consecutius on s'observava una progressiva disminució de l'atur a Catalunya.

Tot i aquest nou repunt de l'atur fins a xifres històriques, la intensitat de la desocupació registrada és més suau que l'increment de l'octubre passat. Aquest octubre l'atur ha pujat un 2,19%, mentre que l'octubre de l'any passat aquest increment percentual en relació amb el setembre va ser del 2,43%, poc més de dues dècimes més alta que aquest octubre.

En el cas d'Espanya, la intensitat d'increment de l'atur aquest octubre, del 2,73%, també ha estat per sota de l'augment que es va registrar l'octubre passat quan l'atur va créixer el 3,17% en relació amb el setembre.