Els desnonaments s'han convertit a la cara més dramàtica de la crisi econòmica a Espanya i altres llocs d'Europa, on cada país aplica models diferents quan les famílies no poden fer front al pagament dels seus crèdits hipotecaris.

L'execució forçosa d'hipoteques no està regulada a escala europea i és, per tant, competència dels estats membres.

No obstant això, l'esmentada regulació processal nacional no pot conduir que s'obstaculitzi la invocació dels drets garantits al consumidor per la Directiva 93/13 sobre clàusules contractuals abusives, segons un dictamen publicat recentment per l'advocada general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (UE) Juliane Kokott.

Als Estats Units, sí que existeix la dació en pagament però la legislació varia segons els estats i hi ha moltes excepcions a la regla.

Grècia

Fins al 2009, la legislació grega sobre desnonaments per impagament hipotecari era similar a l'espanyola, sense que hi hagués la possibilitat de la dació en pagament.

No obstant això, el Govern socialdemòcrata de Geòrgios Papandreu va aprovar una moratòria, vigent fins a 2013, que impedeix als bancs expulsar per impagament de la hipoteca als llogaters d'una casa si és la seva primera residència i és menor de 200 metres quadrats.

Portugal

La dació en pagament tampoc està prevista a Portugal, on més de 150.000 famílies es troben en situació d'impagament dels seus crèdits hipotecaris i els bancs han anunciat en els seus resultats d'aquest any fortes dotacions per a crèdits en endarreriment i renegociació amb els beneficiaris.

El Govern lusità va anunciar aquest any mesures per facilitar que els propietaris en impagament puguin renegociar el seu deute i habitar l'immoble mitjançant el pagament d'una renda.

Itàlia

A Itàlia, el sistema jurídic quant a les hipoteques és el mateix que a Espanya, però un decret-llei de 2008 va suspendre els desnonaments a les famílies que van tenir uns ingressos de 27.000 euros a l'any o menys.

No obstant això, els italians no s'han hipotecat tant com a Espanya perquè a Itàlia no s'ha registrat el mateix "boom immobiliari" i perquè els bancs no han concedit els crèdits amb tanta facilitat com els espanyols, refereixen els experts.

França

Els desnonaments són inusuals a França, on solen concedir-se préstecs immobiliaris, i no hipotecaris, amb el que l'immoble no abona el préstec, sinó que el prestatari paga una assegurança a l'Estat perquè aquest es faci càrrec de les lletres en certs casos, com la pèrdua de l'ocupació.

A més, en cas de perdre la capacitat de pagament, l'afectat pot recórrer al Banc de França, que actuarà com a intermediari entre aquest i els seus creditors, proposant un pagament escalonat, una reducció de les taxes d'interès o suggerint la venda de l'habitatge en el termini d'un any.

Alemanya

A Alemanya, quan una persona no pot seguir complint amb les quotes d'una hipoteca el banc procedeix a cancel·lar el crèdit i a exigir de manera immediata la devolució total d'aquest.

L'embargament pot evitar-se o com a mínim ajornar-se si el deutor es compromet a pagar el deute en el termini de sis mesos. L'últim recurs és procedir a una subhasta pública de la propietat hipotecada.

Regne unit

El procés per desallotjar una persona del seu habitatge perquè no ha pogut pagar la seva hipoteca al Regne Unit pot ser llarg i ple de recursos judicials per les dues parts, tant de l'entitat hipotecària que va concedir el crèdit com del propietari.

L'entitat de crèdit està obligada a vendre l'habitatge al millor preu, però si la venda no arriba a cobrir els fons que ha de recaptar, llavors passarà la diferència del deute al qual deu la hipoteca. Si la persona no pot pagar el que deu, sempre pot declarar-se en "bancarrota".

Irlanda

A Irlanda, la majoria dels desallotjaments d'habitatges d'hipotecats amb problemes de deutes es produeixen de manera voluntària, segons dades del Banc Central Irlandès (ICB).

A dia d'avui, el banc i l'hipotecat aborden aquesta qüestió a través de l'anomenat Procés de Resolució de Deute Hipotecari i que moltes vegades resulta en la reestructuració del deute o en la dació de l'habitatge per evitar un llarg procés judicial de desnonament.

Holanda

A Holanda, al cap de quatre mesos de manca de pagament de la hipoteca, el banc es posa en contacte amb la persona que ha signat el crèdit i, si hi ha perspectiva que la situació financera del propietari millori, se sol acordar una mesura de "transició de pagament" en la qual es rebaixa temporalment la renda.

En els casos extrems, el mateix propietari posa la casa en venda o, si no, és el banc qui la subhasta, un mètode a través del qual es considera tancat el deute.

Estats Units

Als Estats Units el fet normal és que l'entrega de l'habitatge serveixi com a pagament total de la hipoteca quan el propietari no la pot pagar. No obstant això, malgrat que existeix la dació en pagament, la legislació varia segons els estats i hi ha moltes excepcions a la regla.

En alguns casos, si la revenda o subhasta de l'habitatge no cobreix el deute acumulat es procedeix a embargar altres propietats del deutor. A més, el deutor pot entrar a formar part d'una "llista de morosos" que li farà gairebé impossible durant anys l'accés a qualsevol mena de crèdit.