"L'empresa familiar es troba en un moment propici per a les operacions de compravenda, ja que la conjuntura actual afavoreix que les grans corporacions apostin per un creixement basat en les adquisicions d'altres companyies". Aquesta és una de les principals conclusions de la jornada "La compravenda de l'empresa familiar: una alternativa a la continuïtat de l'empresa" que es va celebrar ahir a la seu de la Cambra de Comerç de Girona.

La trobada, organitzada per aquesta entitat i la firma de serveis professionals Auren, va analitzar en quina situació es troba l'empresa familiar en l'actualitat, quins són els reptes a què s'enfronta i si, atesa la conjuntura econòmica en la qual estem immersos, existeixen raons per desinvertir en aquest tipus de societats.

Tal com es va posar de manifest en les ponències, l'empresa familiar continua essent un dels principals motors de desenvolupament en els mercats: representa el 65% del total del teixit empresarial a Catalunya i fins al 75% a Girona.

La seva evolució, segons els experts reunits, tot i que subjecta a diverses directrius tant de tipus familiar com intrínseques a la seva gestió, està caracteritzada per una gran fortalesa en ser, en molts casos, líders en el seu sector d'activitat. No obstant això, segons el parer d'aquests professionals, l'empresa familiar pot veure's abocada a la venda per diversos motius, com els relacionats amb l'absència de successió, i en aquest cas, podríem trobar-nos en un moment favorable a un procés de desinversió.

La situació del mercat

Dos informes recents han analitzat la situació del mercat d'adquisicions i fusions a l'Estat. Un estudi de OnetoOne Capital Partners sobre les tendències en el sector, constata que cada vegada més entitats estrangeres vindran a Espanya per aprofitar oportunitats i que les firmes de capital risc reduiran el seu pes en aquest mercat.

L'altre informe -International Business Report de Grant Thornton- indica que molts països veuen en aquest mercat l'eina estratègica vital per impulsar el creixement, accedint a altres mercats i obtenint economies d'escala, a Espanya hi ha cert desinterès. Així, només un 16% de les empreses espanyoles es plantegen una fusió o adquisició en els pròxims 3 anys.