El Govern ha decidit no revalorar les pensions contributives amb la desviació de l'IPC en 2012, el 2,9% segons la dada avançat de novembre, per no haver de desemborsar una quantitat que rondaria els 3.800 milions d'euros.

No obstant això, l'Executiu s'ha compromès a pujar-les en 2013 un 2 % als pensionistes que percebin menys de 1.000 euros i un 1 % a la resta, segons va avançar la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

La pujada del 2 % beneficiarà 6,6 milions de pensionistes, que suposen el 70 % del total, i suposa un cost de 1.513 milions d'euros.

La ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, durant la seva intervenció va explicar que aquest any s'ha suspès l'actualització de les pensions per una qüestió d'"excepcionalitat" motivada per la gravetat de la crisi econòmica.

Situació que també ha obligat l'Executiu a canviar "temporalment" (fins a 2015) la llei que regula el fons de reserva de la Seguretat Social (la guardiola de les pensions) i així poder disposar de 4.000 milions d'euros aquest any per abonar les pagues ordinària i extraordinària de desembre, que suposen una despesa de 15.000 milions d'euros.

Fins ara, la llei només permetia utilitzar un màxim del 3 % de l fons cada any, percentatge que ja s'ha utilitzat el 2012 després que el passat 27 de setembre el Govern autoritzés -per primera vegada des que es va crear el fons- l'ús de 3.063 milions.

La decisió de no actualitzar les pensions conforme a la inflació ha estat "molt difícil", segons Báñez, qui va dir ser conscient de l'esforç que es demana als jubilats, que són en aquests moments la "columna vertebral" i sostenen moltes famílies.

El PSOE va qualificar de "cruel" i "especialment greu" la mesura perquè afecta els més grans, segons el seu secretari d'Organització, Óscar López, qui va anunciar que sol·licitarà ahir la compareixença urgent del president del Govern, Mariano Rajoy, al Congrés dels Diputats perquè expliqui la seva decisió.

Per al secretari general d'UGT, Cándido Méndez, és "molt notícia dolenta" i va avançar que estudiarà juntament amb CCOO i la plataforma social si es mobilitzen contra la mesura.

No obstant això, la majoria d'analistes consultats, estan a favor que les pensions no es revalorin amb la inflació. Per al director de la càtedra de Relacions Laborals de l'IESE, Sandalio Gómez, la decisió del govern és "prudent i encertada, mentre que l'economista cap d'Intermoney, José Carlos Díez, va afirmar que "no té sentit" retallar la despesa en Educació per gastar-la en pensions, subrallant que quan tots els ciutadans perden capacitat adquisitiva, també han de perdre-la els pensionistes.