L'expropietari de Marsans i expresident de la CEOE Gerardo Díaz Ferrán, el seu soci Ángel de Cabo i els altres set detinguts en l'"Operació Creuer" passaran avui a disposició judicial, mentre l'Audiència Nacional ha bloquejat fins ara 50 milions que l'entramat intentava treure d'Espanya.

Els nou detinguts han estat dos dies en dependències policials fins a passar a disposició del jutge Eloy Velasco, que els investiga per presumptes delictes d'aixecament de béns, blanqueig de capitals i insolvència punible.

En el curs de les investigacions, l'Audiència Nacional ha bloquejat uns 50 milions d'euros en metàl·lic i xecs al portador que l'entramat de De Cabo presumptament intentava treure d'Espanya i que provenien de societats del grup Marsans i altres empreses vinculades a Díaz Ferrán i el seu soci Gonzalo Pascual, ja mort.

En concret, els diners bloquejats procedeix principalment del negoci de transport aeri, el màxim exponent dela qual era l'aerolínia Air Comet, així com de les firmes Trapsa, Holdisan i Grudisan.

Una girafa i un elefant

A més, la Policia va trobar ahir i dos trofeus de caça -un elefant i una girafa- durant l'escorcoll de la casa de De Cabo, així com 380.000 en metàl·lic a la caixa de seguretat d'una entitat bancària el titular de la qual era el seu cunyat Teodoro Garrido.Aquestes troballes se sumen al milió d'euros trobat ahir a casa de De Cabo, els 400.000 euros en la de la secretària Susana Mora i els 150.000 i el quilo d'or que guardava Díaz Ferrán.

Les investigacions també han revelat que Díaz Ferrán va obtenir més de 4 milions d'euros amb la venda a inversors russos d'una casa a la localitat de Calvià (Mallorca) l'agost passat, una de les operacions d'ocultació d'actius que l'Audiència no ha pogut paralitzar.

Segons les investigacions, Díaz Ferrán i Pascual, van vendre a De Cabo el grup turístic Marsans el juny de 2010 dins d'un pacte perquè l'empresari valencià els ajudés a ocultar béns i evadir capitals cap a paradisos fiscals per evitar pagar als seus creditors, amb els quals manté deutes superiors als 1.000 milions d'euros.De fet, la investigació d'aquesta operació va partir d'una querella dels creditors Meliá Hotels, Orizonia, AC Hotels i Pullmantur, a les quals els gestors de Marsans suposadament van ocultar els seus béns.

A més, l'Audiència ha enviat comissions rogatòries a Suïssa, Irlanda, Liechtenstein i Panamà, entre d'altres països, per investigar el parador d'altres béns de Díaz Ferrán i Pascual a l'estranger.