El nou mecanisme de peatges progressius a la tarifa de llum, que consisteix a recàrrecs suplementaris que s'afegeixen al cost del quilowatt hora en funció del consum, suposarà un encariment del rebut del 3% per a un consumidor mitjà, segons l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU).

L' OCU adverteix que aquesta pujada "disfressada" pot ser del 7% en els casos extrems, o de 200 euros més a l'any, i recorda que l'increment es produirà al marge del qual s'apliqui el gener a la Tarifa d'Últim Recurs (TUR) com a conseqüència de la previsible pujada de preus en la subhasta del pròxim 21 de desembre.

Segons els càlculs de l'organització, la pujada anunciada suposa un encariment de la factura mitjana d'uns 22 euros anuals, de manera que una llar mitjà que tingui contractada una potència de 3,45 quilowatts (kW) i realitzi un consum anual de 3.500 kWh pagarà a l'any pel seu rebut de la llum uns 778 euros.

Per a l'organització, l'eficiència energètica ha estat utilitzada pel Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme com una "excusa per a una nova pujada" a través d'uns peatges progressius que no són sinó un "regalet enverinat per als consumidors".

Ofegar les famílies

"El Govern planteja una nova pujada de llum, i aquesta vegada l'eficiència energètica i la sostenibilitat són els arguments usats per ofegar les economies domèstiques", lamenta, abans de dir que els consumidors més "castigats" seran els que tinguin discriminació horària, això és, el que tenen tarifes més racionals amb vista al consum.

El nou recàrrec augmenta a mitjana que els consums són majors, amb el que per als clients que tinguin contractades altes potències (9,9 kW) i realitzin per tant alts consums d'electricitat, el rebut pujarà un 7%, el que podria suposar fins a 200 euros més a l'any.

L'OCU entén que la mesura suposa "una pujada pura i dura", més tot i que el recàrrec només s'evita si el consum és inferior al qual s'estableix per a cada potència. El límit a partir del qual s'afegeix el recàrrec és prou baix com perquè pagui la majoria.