Quatre de cada deu gironins que estan a l'atur necessiten rebre formació o assessorament de mitjana o llarga durada per intentar reinserir-se al mercat laboral. Aquesta és una de les conclusions d'un estudi que ha portat a terme el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC). La secretària d'Ocupació i Relacions Laborals, Esther ?Sán?chez, concreta que els "preocupa" que un volum important d'aturats necessitin rebre cursos o orientació que es poden allargar fins a un any i mig.

Per intentar capgirar aquesta situació, el SOC invertirà aquest 2012 gairebé 13 milions d'euros en polítiques actives d'ocupació a les comarques gironines, que també s'allargaran durant part de l'any vinent. D'aquesta quantitat, una tercera part (més de 4,1 milions) es destinaran a accions de formació i requalificació. La resta serviran per dur a terme projectes de creació d'empreses (autoocupació) o orientació professional, entre d'altres.

La secretària d'Ocupació i Relacions Laborals va explicar ahir a Girona que, a l'hora de lligar els cursos formatius, l'objectiu és clar. "Superem les polítiques d'engegar trets al buit i ens centrem en aquella formació centrada en nous nínxols de mercat i sectors emergents que puguin generar ocupació", va indicar Esther Sánchez.

I és que, com apunta Sánchez, s'ha de tenir clar que "el SOC no té capacitat per crear llocs de treball, sinó que aquests els genera l'economia; però sí que a nosaltres ens correspon copsar aquelles necessitats que té el mercat laboral, i adaptar els perfils dels aturats per ajudar a millorar l'ocupabilitat".

Més de 32.000 beneficiaris

A les comarques gironines, la inversió destinada en polítiques d'ocupació ha permès que més de 32.000 aturats accedeixin a algun dels programes que ofereix el SOC. La majoria d'ells (20.958) estan seguint o començaran en breu cursos de formació i requalificació. A més, també hi haurà més de 6.500 gironins que rebran orientació professional.

La secretària d'Ocupació i Relacions Laborals va admetre que el pressupost, malauradament, no permet donar cobertura al 100% dels aturats. A les comarques gironines, segons va precisar, es preveu que la taxa de cobertura en polítiques actives abasti més del 50%. dels aturats.