L'acord d'última hora signat la matinada de dimarts a dimecres per evitar l'"abisme fiscal" als Estats Units va impulsar ahir les principals borses, amb forts repunts d'entre el 2 % i el 3 %. Al mateix temps, el mercat secundari de deute sobirà mostrava la seva millor cara i les primes de risc de diversos països de la zona de l'euro, en especial la d'Espanya, es rebaixaven fins a nivells no vistos des de la primavera de 2012. En tot cas, el Fons Monetari Internacional (FMI) va assegurar que l'acord pressupostari és positiu, però insuficient, fet pel qual va demanar als legisladors nord-americans un acord sobre un "pla integral" per a la consolidació fiscal.

D'aquesta manera, l'Íbex-35 es va disparar en la primera sessió de l'any i va avançar un 3,43%, fins a conquistar els 8.400 punts després de l'acord de la Cambra de representants americana. Així, el selectiu arribava als nivells de març del 2012 i aconseguia la pujada més forta des del mes de novembre passat.

En concret, el parquet madrileny es va situar en els 8.447,6 punts, recuperant la cota del 21 de març del 2012, quan es va instal·lar en els 8.490 punts.

En aquest context, Bankinter es va consolidar com el millor valor de la jornada, amb un repunt del 8,60%, seguit de Mapfre (+7,95%), IAG (+6,91%), Mediaset (+6,15%) i Banc Popular (+5,97%).

En la banda oposada, Viscofan va ser el "fanalet vermell", amb un retrocés del 3,90% en el seu debut a l'Íbex-35.

Mentrestant, la prima de risc espanyola es va situar ahir en els 359 punts bàsics, 36 menys que al tancament de la jornada anterior, deixant la taxa fregant els nivells habituals en els mesos de març i abril de l'any 2012 i molt lluny ja del màxim històric assolit de més de 658 punts.

Fissures en els republicans

L'aprovació del pla fiscal als EUA ha destapat fissures entre els republicans, que van votar dividits. Un dels més criticats va ser el president de la Cambra de Representants, John Boehner, que va votar a favor del pla. L'aprovació de la llei a la Cambra Baixa, per 257 vots a favor i 167 en contra, va comptar amb el "sí" de 85 republicans, mentre que 151 el van rebutjar.