El 72,6 per cent de la població de l'estat espanyol considera que, avui dia, la situació econòmica és pitjor que ara fa un any, segons l'enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) del mes de desembre. La percepció dels ciutadans sobre l'economia és pitjor ara que durant el passat mes de novembre quan el 68,2 per cent la ciutadania creia que la situació econòmica era pitjor que l'any 2011. L'atur continua sent el principal problema per al 77,1 per cent dels ciutadans, seguit dels problemes econòmics que preocupen al 39,5 per cent de les persones, i de la classe política que esdevé la principal preocupació per a un 29,8 per cent de la població.

El pessimisme en matèria econòmica continua molt present entre la població de l'estat ja que el 79% considera que la situació serà igual o, fins i tot, pitjor durant el 2013. Així mateix, el 55,9 per cent dels ciutadans qualifiquen de molt dolenta la situació econòmica actual, mentre que el 35,6%la titllen de dolenta. És a dir la valoració econòmica és negativa per a més del 90% de la ciutadania.

Respecte a les principals preocupacions, a banda de l'atur, hi ha els problemes econòmics i la classe política, que han baixat de manera poc significativa respecte a les dades del baròmetre del mes de novembre, la corrupció escala fins al quart lloc de la taula. I és que durant el mes de desembre, la corrupció i el frau han passat a preocupar a un 17,2% dels enquestats, mentre que al novembre preocupava a un 9,5. A la corrupció li segueixen la sanitat (12,9%) i l'educació (7,6%).

El 52% dels ciutadans de l'estat creu que les tensions nacionalistes augmentaran en els pròxims cinc anys

El baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques del desembre també mostra certa preocupació de la població de l'estat espanyol pel possible increment de les tensions nacionalistes. I és que el 52% dels ciutadans considera que s'incrementaran durant els pròxims cinc anys, mentre que el 14% dels enquestats confia en una disminució d'aquestes tensions.

Així mateix i respecte a l'organització de l'estat espanyol, el 36,9% dels ciutadans aposta per un únic govern central sense autonomies (24,6%) o per reduir el pes competencial a les comunitats (12,3%). El 21,3 per cent de la població creu que l'estat hauria d'atorgar més competències a les CCAA (11,9%) o reconèixer a les Comunitats Autònomes la possibilitat de convertir-se en estats independents (9,4%). El 32,5% considera correcte el model d'organització actual de l'estat.