El Ministeri d'Hisenda adverteix que set comunitats no estan complint amb els plans pactats per aconseguir l'objectiu de dèficit, mentre que la resta està en la línia d'aconseguir-ho, i en el cas català dependrà dels ingressos que generi aquesta autonomia per la venda d'actius.

Així consta en els informes fets públics ahir per Hisenda i Administracions Públiques de seguiment de les mesures contingudes en els plans econòmics-financers de reequilibri de les autonomies fins al tercer trimestre de 2012.

Les comunitats autònomes en els primers quatre mesos d'aplicació d'aquests plans, aprovats el mes de maig passat, van reduir despeses en 7.243 milions d'euros (dels 15.241 milions previstos segons els documents) i van incrementar ingressos en 1.559 milions.

En aquests informes Hisenda assegura que "existeix desviació" a Andalusia, Múrcia, la Comunitat Valenciana, Castella-la Manxa, Canàries, Extremadura i Balears en l'"aplicació de les mesures previstes en el seu pla economicofinancer" de reequilibri per al període 2012-2014.

A l'informe sobre Catalunya, el Ministeri conclou que tenint en compte el ritme d'aplicació del seu pla el compliment de l'objectiu d'estabilitat dependrà de "que l'execució de la mesura d'ingressos "venda i concessió d'actius" generi els ingressos esperats abans de finalitzar l'exercici".

Catalunya compleix

En canvi, Hisenda considera que poden estar en la línia de complir amb aquest objectiu de dèficit (1,5 % del PIB) les comunitats de Galícia, Astúries, Catalunya, La Rioja, Aragó, Madrid, Castella i Lleó, País Basc i Navarra, segons el grau d'execució de les seves mesures.

El Ministeri va considerar la setmana passada, quan va fer un balanç global d'aquests plans, que les autonomies en el seu conjunt "estan en el camí de compliment de l'objectiu d'estabilitat pressupostària".

En termes absoluts, la comunitats que més han reduït les seves despeses, d'acord a les mesures incloses en els seus plans, són Catalunya (1.574 milions), Castella-la Manxa (1.169 milions d'euros) i Andalusia (1.038 milions).

Percentualment, les autonomies que més reducció de despesa han executat conforme al pacte amb Hisenda en els seus plans són País Basc (83%), Aragó (73 %) i Astúries (71 %).

En aquests informes, el Ministeri explica que en la disminució de despeses cal tenir en compte que les mesures relatives a ajustos en sanitat i educació -competència de les autonomies- s'executaran en el seu major part en el quatre trimestre.

Les autonomies tenen com a objectiu de dèficit per a 2012 un 1,5% del PIB, dada que es coneixerà previsiblement el febrer, i fins al tercer trimestre de l'any passat van tenir un desequilibri negatiu del 0,93 % (1,14 % si es descompten els avançaments del Govern central).