La patronal de les grans superfícies, Anged, demana "eliminar" l'impost sobre grans establiments comercials que el govern català es proposa aplicar en aquest mandat per considerar-lo "discriminatori" i perquè afectaria negativament l'ocupació en aquests establiments.

Aquest impost, pensat per afavorir al comerç urbà, va ser aprovat l'any 2000 per unanimitat al parlament català, i des del primer moment va generar una batalla legal que va enfrontar el govern català, d'una banda, amb el Govern espanyol i l'Associació Nacional de Grans Empreses de Distribuci , per una altra.

Tot i que el Govern català encara no ha facilitat càlculs de quant preveu ingressar per aquest impost el 2013, aquest és un dels nou tributs que figuren en el pacte de legislatura entre CiU i ERC.

El pacte assegura que el Govern es compromet a "aplicar i adaptar a la legislació vigent" l'impost sobre grans establiments comercials creat per aquesta llei de l'any 2000.

Com que l'executiu catalá pretén "activar" aquest impost durant aquesta legislatura, Anged va manifestar, a través d'un comunicat que a l'entorn econòmic actual, "amb una forta recessió de la demanda i baixada de preus, l'impost deteriora greument la competitivitat dels establiments".

A més, va alertarque aquest impost "pot fer inútil els sacrificis que estan realitzant empreses i treballadors per mantenir l'ocupació", i va afegir "L'administració hauria de valorar aquesta actitud i no fer-la estèril".

Igualment, la patronal de les empreses de gran distribució com els grans magatzems considera "discriminatori" l'impost, ja que "actualment no afecta altres formats ni activitats similars a les grans superfícies de distribució".

La patronal de les grans superfícies, que agrupa companyies com El Corte Inglés, Apple, Carrefour, Alcampo, Ikea o Media Markt, va argumentar que la gran distribució "està realitzant, com pocs sectors, un enorme esforç de solidaritat durant les crisis, abaixant els preus i millorant la seva capacitat de compra".

Contenció de preus

De fet, la Patronal de les grans superfícies, Anged, calcula que els preus que apliquen els seus associats "porten més de quatre anys creixent per sota de la inflació", a l'hora que ha recordat que l'impost català data de l'any 2000, quan "l'entorn econòmic era absolutament diferent al de 2013 en termes de volums de venda, beneficis, inversions i ocupació".