Experts alemanys qüestionen l´austeritat de Merkel

Un institut econòmic assegura que les polítiques europees per sortir de la crisi han fracassat

 

FRANKFURT | EFE/DDG L'Institut de Macroeconomia i Estudis Conjunturals (IMK) va recomanar ahir un canvi radical d'estratègia per fer enfront de la crisi de l'euro i el seu director, Gustav Horn, va assegurar que el curs d'austeritat costi el que costi imposat per la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha fracassat.
"Els governs europeus porten dos anys intentant sortir de la crisi a través de l'estalvi. Això no ha funcionat. Per contra, cada vegada més països cauen en la recessió, fet que porta a un augment del deute", va dir Horn durant la presentació d'un estudi de l'IMK sobre la crisi de l'euro. L'estudi coincideix amb les conclusions d'un informe presentat divendres per l'FMI que admetia haver errat sobre els efectes dels ajustos a Europa.
El fracàs de l'estratègia d'austeritat, segons Horn, es deu al fet que molts economistes i pràcticament tots els experts de la UE van subestimar l'efecte negatiu de les mesures d'estalvi sobre l'economia.
A Europa, la posició oficial era la que per cada retallada d'un euro, el producte interior brut (PIB) baixava 0,50 euros. No obstant això, nous estudis del Fons Monetari Internacional (FMI) mostren que cada euro estalviat té un efecte d'un euro o més sobre el PIB i en una situació de recessió l'efecte pot arribar a ser fins i tot d'un per dos.
Això porta a un deteriorament de la situació econòmica i, amb això, a una caiguda de la recaptació fiscal que fa que el deute, en lloc de baixar, pugi. Segons l'IMK perquè les mesures d'estalvi contribueixin a un descens del deute, l'efecte de les retallades no pot ser en cap cas superior a un per 0,9 i en la situació dels països en crisis el límit és encara més baix.
Per això, segons Horn, "de moment cal esperar que el deute segueixi augmentant com a conseqüència de les mesures de consolidació".

Economia

L'Estat recapta un 41% més el 2016 en sancions tributàries a Girona

L'Agència Tributària assoleix la xifra rècord de 5, 2 milions d'euros, un milió i mig d'euros més...

El sector de l´automòbil centra les negociacions entre EUA, Mèxic i Canadà

Els tres països estan treballant per modificar el Tractat de Lliure Comerç de l'Amèrica del Nord

UGT reclama al Govern un model productiu sostenible

El sindicat promou una llei de canvi climàtic i un pla estratègic sobre «transició justa» per...

Un estudi estableix que les famílies gastaran 1.212 € per fill en el proper curs

Un estudi estableix que les famílies gastaran 1.212 € per fill en el proper curs

Els alumnes matriculats en l'educació pública pagaran una mitjana de 841 euros, mentre que els que...

Enllaços recomanats: Premis cinema