Els desequilibris econòmics i fiscals i l'augment de les emissions de gasos d'efecte hivernacle són els grans riscos globals que afronta el món en la pròxima dècada, en un context que invita a ser més pessimistes que fa un any, segons un informe publicat ahir pel Fòrum Econòmic Mundial (WEF).

L'informe "Riscos Globals 2013", que el WEF publica en vigílies de la seva cimera anual de Davos (Suïssa), recull l'opinió d'un miler d'experts i líders polítics, que coincideixen en línies generals que les perspectives econòmiques, socials i econòmiques "són lleugerament més pessimistes en general" que el 2012.

Els enquestats reflecteixen la seva preocupació per l'impacte de les crisis de deute sobirà com la que pateix la zona euro i per la falta de perspectives positives sobre l'escalfament global de l'atmosfera a causa de l'acció industrial de l'home.

En aquest sentit, consideren que el risc global la materialització del qual és més probable en els pròxims 10 anys és una consolidació de "les greus diferències de renda", mentre que el risc que tindria el major impacte en cas de materialitzar-se seria "una decisió sistèmic important del sistema financer".

Altres dos riscos apareixen entre els cinc de major impacte i més probables: els desequilibris fiscals crònics i una crisi de proveïment d'aigua a causa del canvi climàtic.

"Aquests riscos globals són essencialment una advertència sobre la fortalesa dels nostres sistemes i serveis bàsics. La capacitat de resistència de les nacions enfront dels riscos globals ha de ser una prioritat perquè aquests sistemes i serveis segueixin funcionant si ocorre un esdeveniment greu", manifesta Lee Howell, director de l'informe i director executiu del WEF.

Axel P. Lehmann, director de riscos de l'asseguradora Zuric Insurance Group, va indicar que "l'advertència sobre la falta de solucions a les emissions de gasos d'efecte hivernacle resulta evident. És hora d'actuar".

Els experts posen èmfasi a l'informe que els greus riscos socioeconòmics de l'últim lustre "estan desbaratant els esforços per fer front als reptes del canvi climàtic".

"La comunitat internacional es mostra reticent a afrontar una amenaça a llarg termini com aquesta, malgrat els recents fenòmens meteorològics extrems", s'apunta a l'informe.