La bretxa salarial entre direc?tius i empleats ha crescut un 4% l'últim any, un dels més durs de la crisi, segons un informe sobre l'evolució de les retribucions a Espanya elaborat per l'escola de negocis EADA i la consultora de recursos humans ICSA.

L'estudi, realitzat a partir de 80.000 dades salarials de tot el país, constata que els salaris de directius, càrrecs intermedis i empleats es van reduir lleugerament entre els anys 2009 i 2011, encara que aquesta tendència va canviar el 2012.

L'any passat, el sou mitjà dels directius d'empreses va augmentar un 3,16 %, fins als 75.106 euros, mentre que el dels càrrecs intermedis es va mantenir al voltant de 37.700 euros i el dels empleats va disminuir aproximadament un 1%, situant-se en 21.408 euros.

"Els directius són els primers que es van adonar de la crisi i van reorientar els seus sous, mentre que els empleats seguien sota els efectes dels convenis col·lectius. Ara podríem estar assistint a un procés a la inversa, en el qual els directius noten primer les millores", explica el professor d'EADA Jordi Costa.

Costa considera que encara és d'hora per avançar si aquesta tendència es mantindrà el 2013, tot i que alerta que "no seria desitjable ni correcte" que aquesta bretxa salarial s'engrandís encara més en un moment en el qual el que es demana és moderació salarial.

El president d'ICSA i director de l'informe, Ernesto Poveda, assegura que la crisi ha provocat un "canvi de paradigma" en l'àmbit directiu, com és el fet que les retribucions en el sector de la banca i les assegurances hagin disminuït des de 2011, davant de l'augment que han experimentat els salaris en el comerç i el turisme, en els serveis, en la construcció i, molt especialment, en la indústria.

"Per primera vegada els últims anys, el mercat està disposat a pagar més de mitjana per un directiu de la indústria que del sector financer", assenyala Poveda, que explica aquesta situació, en part, pel "fort descrèdit" que ha patit el sector financer durant la crisi.

Poveda subratlla, a més, que els directius que s'incorporen ara a les empreses ho fan cobrant entre un 30 i un 40 % menys que els seus predecessors, una situació que es produeix, sobretot, en els sectors de serveis i indústria.

En concret, els càrrecs directius més ben valorats i més ben pagats al mercat són els responsables de recursos humans, de finances i de producció.

El sou mitjà d'un directiu a Espanya, al marge dels de les grans empreses, que són casos particulars, subratlla Poveda, se situa en 75.106 euros, una xifra que és un 35 % inferior a la que percep un professional d'aquest tipus a França (108.825 euros de mitjana) i un 24 % inferior a la d'Itàlia (93.220 euros).

Però també el sou dels càrrecs intermedis i empleats és notablement inferior a Espanya que als seus països veïns.

Aquí, un càrrec intermedi cobra uns 37.700 euros, davant dels 53.176 que percep un francès o els 43.235 d'un italià, mentre que la retribució d'un empleat base espanyol és de 21.408 euros, davant dels més de 27.000 euros que es paguen a França i Itàlia.