L'organització de defensa dels consumidors Facua va denunciar les falses ofertes de les companyies elèctriques. En un informe difós que anomena "Lesmentides de les elèctriques" assenyala que darrere de "suposats descomptes" s'hi amaguen, en realitat, encariments de la factura que poden arribar a l'11%.

Segons l'associació la "publicitat enganyosa" i "les pràctiques fraudulentes dels comercials" són freqüents en el sector. Així, denuncien que molts comercials acudeixen als domicilis per oferir descomptes "que no existeixen o que estan condicionats a la contractació de serveis addicionals".

Facua ha arribat a aquestes conclusions després d'analitzar les ofertes d'Iberdrola, Endesa, Gas Natural Fenosa, HC Energía i E.ON enfront de la tarifa d'últim recurs (TUR) fixada pel govern espanyol des del gener.

Davant d'aquesta situació, l'organització entén que abandonar la tarifa d'últim recurs "és poc recomanable en el millor dels casos i un autèntic disbarat si es contracten les tarifes més cares, les ofertades per les tres principals companyies".

Segons Facua, els contractes fora de la TUR "retallen els drets dels usuaris i eliminen obligacions imposades a les elèctriques en diferents apartats de la normativa del sector que només afecta la tarifa regulada".

Per exemple, Gas Natural Fenosa té dues ofertes, una amb descomptes del 15% i una altra, del 20%, que obliguen a contractar serveis addicionals i que, a efectes pràctics, acaba encarint el rebut un 3,6% i un 8,5%, respectivament.

Endesa, per la seva banda, també ofereix un descompte del 15% el primer any, però obliga a contractar un servei d'assistència elèctrica que acaba augmentant la factura un 0,6%. Un cop passat el primer any, desapareixen els descomptes i augmentes els costos d'assistència, amb la qual cosa es pot acabar pagant un 4,7% més.

Finalment, Iberdrola té una tarifa idèntica a la TUR però afegeix un "servei de protecció de pagaments" que costa 0,96 euros al mes i encareix la factura un 1,2%. A més, disposa d'una oferta amb un descompte del 10% que, en realitat, no s'aplica sobre la tarifa d'últim recurs, sinó sobre una tarifa més cara, de manera que el descompte real és del 2,5%, i al qual s'afegeix, també, el "servei de protecció de pagaments", amb la qual cosa s'acaba pagant un 6,8% més.